//Natalitet u padu u Gacku-najčešća imena Sara, Lazar, Dušan i Aleksa

Natalitet u padu u Gacku-najčešća imena Sara, Lazar, Dušan i Aleksa

Prema podacima Doma zdravlja „Dr Savo Bumbić“ Gacko, ponovila se 2017. godina kada je broj rođenih u godini za nama u pitanju. Nažalost rođeno je samo 66 beba u 2019., čak za 40 manje nego 2018. godine.

Podaci su očigledno poražavajući i nadamo se da se više neće ponavljati. Prema informacijama iz Radio Foče i u ovoj opštini je došlo do osjetnog pada, jer je prošle godine rođeno 124 djece, što je ako uzmemo u obzir broj stanovnika i lošija statistika. Još gora je činjenica da je u ovom gradu, ističu kolege, tako već 20 godina.

Statistike kažu da je u prosjeku u Gacku u istom dvadesetogodišnjem periodu rađano oko 90-oro mališana.

Putem informacije selimo se na jug. U trebinjskoj bolnici kažu da je u 2019. rođeno 290 beba, što je za 18 manje nego u prethodnoj godini.

„Natalitet je, nažalost, u padu, a jedan od razloga je i taj što se neke porodilje iz Hercegovine odlučuju za porođaje i u drugim bolnicama u regiji. To je lični izbor“,  navodi načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje Srdan Lugonja,  prenosi Radio Trebinje.

Činjenica je da na našem području žene u prosjeku prvo dijete rađaju sa 28 godina, a posljednjih godina je povećan i broj parova koji potomstvo dobijaju vantjelesnom oplodnjom,  kaže Lugonja i dodaje da svaki peti šesti par ima problem sa sterilitetom.

U trebinjskoj bolnici znatno je povećan i broj carskih rezova, a u novoj godini u ovom gradu je do sada rođeno 14 beba.

Nemamo podatke za ostale hercegovačke opštine, ali plašimo se da su podaci takođe poražavajući.

Ovo je i opomena vlastima uopšte da konačno nađu bolja sistemska rješenja, jer je dosadašnja pronatalitetna politika očigledno bila loša i nedovoljna.

Iako Opština Gacko podstiče mlade parove, jer im obezbjeđuje novčanu čestitku od 500 KM, kao i stimulativna sredstva za novorođenčad, činjenica je da je natalitet u drastičnom padu.

Kada sve zbrojimo političarima možemo da poručimo da uskoro neće imati nad kim da vladaju u Hercegovini, a i šire.

Ipak, da bismo ostali u duhu prazničnog raspoloženja i ove godine bavimo se lijepom statistikom i prenosimo vam koja su imena Gačani najviše birali za svoje potomke.

U Gacku je prošle godine rođeno 28 djevojčica i 38 dječaka. Tri djevojčice su dobile ime Sara i to je bilo najčešće ime za ljepši pol, dok su se rodila po tri Lazara i Dušana, a takođe trojica dječaka nazvana su Aleksa.

Možemo reći da nijedno ime ne prednjači. Dva puta izbor roditelja su bili: Milica, Kristina, Đorđe, Jovan, Mijat, Luka i Nađa. Nije bilo neobičnih imena kao prošle godine kada smo između ostalih imali i jednog  Jegora.

Prošle godine su bili popularni Marko i Nađa, a ove se jedino Lazar zadržao visoko na listi izabranih. Zanimljivo je da je samo jedna djevojčica dobila ime Sofija, inače najpopularnije kod nas i u svijetu godinama unazad.

Od onih malo posebnijih možemo izdvojiti Nikolaja i Aksentija. Iako su sva djeca posebna, bez obzira kako se zvala, reći ćemo da se krajem godine rodila i jedna Željana, a naša želja će biti da se u 2020. ponovi natalitet iz 2018. godine ili da bar bude približan.