Održana Svetosavska akademija u Gacku

U organizaciji SKPD „Prosvjeta“ Gacko, sinoć je u sali Doma kulture održana svečana akademija posvećena prvom srpskom prosvetitelju i učitelju, Svetom Savi. Svečanost je otvorena pojanjem himne u izvedbi hora  muzičke škole „Sveti Roman Melod“ iz Gacka.

„Sveti Sava je naš pravi putovođa.Sveti Sava je i prvi srpski arhiepiskop, a ono što treba da naglasimo i zapamtimo večeras jeste da on osnovavši autokefalnu samostalnu Srpsku pravoslavnu crkvu nije je odvojio od ostatka hrišćanskog pravoslavnog svijeta niti  od punoće Vaseljenske pravoslavne crkve. Njegovi motivi nisu bili isti kao što je to danas slučaj kod pojedinih zagovornika autokefalnosti“, rekao je u sinošnjoj besjedi Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

 Na Svetosavskom saborovanju dodijeljene su nagrade i diplome najboljim učenicima osnovne i srednje škole, ali i njihovim nastavnicima i profesorima, koji su u prošloj školskoj godini zauzeli vodeća mjesta na različitim takmičenjima koja je organizovao Prosvjetno-pedagoški zavod i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.Nagrade su uručili zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović i predsjednik OO „Prosvjete“ Radomir Vučković.

Sara Adžić i Stefan Glogovac zauzeli su prvo mjesto na regionalnom takmičenju „Djeca u saobraćaju“, a pripremao ih je nastavnik Marko Zlatanović.

Posebne čestitke našoj Jani Antelj koja je bila prva na regionalnom takmičenju iz matematike, a mentor je bio nastavnik Ranko Koprivica.Jana je pod budnim okom nastavnice Dragane Ćorić bila prva i na regionalnom takmičenju iz srpskog jezika, te treća na republičkom takmičenju.

Nagrađen je i Igor Zelenović koji je osvojio prva mjesta na regionalnom i republičkom takmičenju u skoku u dalj, a njegov talenat prepoznao je nastavnik Zoran Vidaković.

Tamara Mučibabić je nagrađena zbog osvojenog prvog mjesta na likovnom konkursu u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda, a sa njom je radila nastavnica Dragana Gugur.

Kada su u pitanju srednjoškolci nagrađeno je odjeljenje  IV G2 pod mentorstvom profesorice Jovane Petković za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz demokratije.

Ivana Grgur i Anđela Crnogorac bile su najbolje na regionalnom takmičnju iz fizike , a pripremala ih je profesorica Laura Dostinić.

Prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz ruskog jezika zauzela je Jelena Pušara, dok je treće mjesto na Olimpijadi iz ruskog jezika u Novom Sadu osvojio Bojan Kuljanin.Njihov mentor bila je profesorica Mira Slijepčević.

Nagrađeni su i učenici Luka Ivanović za prvo mjesto na regionalnom i treće na republičkom takmičenju iz mehanike, te Jovan Beatović za drugo mjesto na regionalnom i prvo na republičkom iz istog predmeta.Sa njima je radila profesorica Milanka Okiljević.

Pod mentorstvom profesorice Višnje Tepavčević prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz  engleskog jezika osvojila je Elena Milošević.

Rada Mastilović, Olga Lažetić i Srđan Mandić bili su mentori Ivani Vuković koja je osvojila drugo mjesto na regionalnom takmičenju iz mašinskih predmeta i učešće na republičkom takmičenju.

Anđela Crnogorac je zauzela i treće mjesto iz regionalnog takmičenja iz matematike, a pripremao je profesor Branko Čabrilo.

Sinoć su nagrađena i ženska ekipa SŠC koja je u malom fudbalu osvojila prvo mjesto na republičkom takmičenju i muška ekipa za drugo mjesto iz košarke na regionalnom takmičenju, a sa njima je radio profesor Radan Popović.

U protekloj godini uspješni su bili i učenici Muzičke škole „Sveti Roman Melod“ . Sretenka Šupljeglav je bila prva u izvođenju na klaviru  na Majskim susretima u Lazerevcu, a osvojila je prvo mjesto na „Čarni festu“ u Lazarevcu, dok je drugo mjesto pripalo Jani Antelj.Njihov mentor je bio prof. Miljan Gutović.

Na Svetosavskoj akademiji nagrađeni su i najvrijedniji čitaoci Narodne biblioteke Koviljka Okiljević, Sandra Mastilović i Jovan Delić.

Od srednjoškolaca najviše su čitali Milica Lažetić, Andrijana Šarović, Anđela Prstojević i Saška Tepavčević.U prošloj godini Narodnu biblioteku u našem gradu darovali su SPKD „Prosvjeta“ OO Gacko, R i TE Gacko, te pojedinici Gordana Kovačević, Radovan Kovačević, Dana Bjelogrlić i Rada Govedarica.

Recitacije o prvom srpskom prosvetitelju i učitelju pripremili su naši srednjoškolci i osnovci Nikola Tepavčevič, Tijana Przulj, Una Vuković Ilija Ćorović i Anđela Prstojević.

Proglašeni su i pobjednici u literaranim radovovima konkursa Prosvjete na temu „Svetosavlje-jedini izbor u vremenu iskušenja“, a priznanja je uručio predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Radomir Vučković.Najbolji su bili naši osnovci i srednjoškolci.Treće mjesto pripalo je Milanki Stevanović, drugi je bio Ognjen Bošković, a prvo mjesto pripalo je Anđeli Prstojević.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su  muzičke škole iz Gacka i solistkinje hora sestre Jovana i Bojana Radmilović.