Danići – mjesecima bez vode

Mještani sela Danići i Pusto Polje od 20. januara, nemaju vodu sa gradskog vodovoda. Radnici „Vodovoda“ u januaru su izlazili na teren i nisu uspjeli locirati kvar. A potom su na pitanja mještana kada će napokon dobiti vodu od odgovornih u gatačkom „Vodovodu“ stizala su brojna obećanja koja su se svodila na odgovor da će vodosnabdijevanje riješiti „kada se steknu uslovi“.

Budući da se uslovi „nisu stekli“  tokom protekle dvije godine, od kada mještani ovih sela ukazuju na značajno  smanjen dotok vode, teško je povjerovati da će se steći ovih dana. Čak štaviše, tehnički direktor „Vodovoda“ je obećavao da će im uskoro stići 400 metara cijevi kojima  će prespojiti dio već postojeće vodovodne mreže, gdje se, navodno, nalaze oštećene cijevi koje su uzrok  svih nevolja. Ali cijevi nikako da stignu, pa niko od mještana više i ne vjeruje u ovu teoriju.

Najnovije objašnjenje iz „Vodovoda“ kaže da čekaju čovjeka iz Mostara koji će riješiti sve probleme, a koje nisu uspjeli riješiti „stručnjaci“ iz ovog preduzeća. Međutim, kao u Nušićevom „Sumnjivom licu“ nikako da saznamo ko je mistični čovjek iz Mostara koji stiže sa čarobnim štapićem.

A dok Mostarac ne stigne dvadesetak domaćinstava iz Danića i Pustog Polja dovija se na razne načine da obezbijedi vodu. Problem je tim veći što je u toku zimski period pa su i vodopojilišta za stoku često zaleđena. Mještanima sela pitku vodu cisternama doprema Vatrogasno-spasilačka jedinica Gacko i zahvaljujući njima problem vodosnabdijevanja se prevazilazi kako-tako.

„ Na neuredno vodosnabdijevanje tokom ljetnih mjeseci smo već navikli, jer u  sušnom periodu nas uvijek prve isključe sa mreže“ – kažu mještani. I tako je bilo tokom proteklih tridesetak godina od kada su dobili vodu. Ali nestašicu u zimskom periodu nisu očekivali.

Začuđuje činjenica da radnici „Vodovoda“ zaduženi za rad na terenu ne mogu da lociraju kvar na trasi dugoj svega dva kilometara od bazena do prvih seoskih kuća. Ne mogu ili i ne pokušavaju. Šezdesetak zaposlenih u ovom preduzeću više su zabrinuti za kašnjenje plata nego za činjenicu da neka „plemena“ u Danićima i Pustom Polju ( inače većinsko stanovništvo čine Bušmani i Hotentoti) imaju ili nemaju vodu.

Pitamo se čemu služi vrijedna oprema koju je japanska vlada donirala ovom preduzeću a koja, između ostalog sadrži i detektor kvarova na vodovodnoj mreži. Da sakuplja prašinu, možda?

I dok iz „Vodovoda“ stižu prazna obećanja u Danićima i u Pustom Polju kao u crnogorskoj „Đekni“, voda još nije stigla a kad će – ne znamo.

Manastir Sv. Petra Zimonjića u Danićima