Održano predavanje za farmere

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, kancelarija Trebinje u saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom Gacko danas su gatačkim farmerima organizovali predavnje iz oblasti „Reprodukcija i uzgojne bolesti u govedarstvu.“

Predavanje je održao  direktor firme „Agrokampus“ iz Temerina,  prof. dr Ivica Jožef. Prema njegovim riječima nadležna ministarstva u Srpskoj i Srbiji trebalo bi da u narednom periodu u svoje planove uvrste i finansiranje  metoda implantacije visokokvalitetnih embriona kod  krava, čime bi se pojačao genetski potencijal domaćih grla.

„Cilj je da se dobiju vrhunske  genetske osobine sa inostranih farmi koje se mogu umnožavati bez ograničenja“ rekao je  Jožef.

Istakao je takođe da je cijena jednog embriona sa visokokvalitetnim genetskim  materijalom od 600 do 800 evra.

„Uspješnos da embrion bude implantiran je 50 odsto, a  ovaj projakat, zalaganjem nadležnih institucija može biti itekako isplativ i da Srbija i Srpska u narednih desetak godina mogu dostići nivo  današnje Slovačke koja je maksimalno koristila embrion – transfer“  – naglasio je Jožef.