Prihodi manji-obaveze veće

„Privredna neaktivnost u vrijeme prisustva korona virusa ostavila je značajne posledice na privredu, a njihovu jačinu osjetićemo tek u narednom periodu“, kaže Dragan Papović načelnik za privredu, finansije i drušvene djelatnosti opštine Gacko.

Papović ističe da svakodnevno vrše analizu dospjelih obaveza, a na budžet od 10 miliona KM, 5 miliona je od koncesione  naknade, a druga polovina je od redovnih prihoda u čemu najveći dio ima PDV.
Upoređujući prvi kvartal prošle i ove godine podaci kažu da je u februaru 2020  naplata PDV bila za 10% veća u odnosu na prošlu. Podaci kažu da je u mjesecu aprilu  PDV bio manji za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Papović naglašava da ovakva poređenja nisu relevanta u potpunosti jer je u drugoj polovini prošle godine naplata PDV bila znatno veća u odnosu na prvih šest mjeseci.

Prihodi u protekla tri mjececa su dosta manji, a obaveze su se povećale, pa se mora tražiti ravnoteža. Papović riješenje vidi u rebalansu budžeta koji je neophodan ako su prihodi u opadanju.

„Mi u proteklom periodu nismo raspisivali ugovore za nove projekte. Radiće se uglavnom postojeći, a primat će biti novi vodovod –Pridvorica-, te Sportska dvorana, a vremenski zaostatak u izvođenju radova u doba korone svakako će bitno uticati i na njihov završetak“, jasan je Papović.

Sve odluke koje je donio lokalni Krizni štab a tiču se pomoći određenim privrednim subjektima čije je poslovanje bilo ugroženo u vrijeme trajanja korone biće ispoštovane, kaže na kraju Papović.