Obilježen 6. jun – Dan opštine Gacko

Dan opštine Gacko 6. jun dostojanstveno je obilježen kod spomenika ustanicima na Brljevu gdje je 6. juna, 1941. godine pukla prva ustanička puška u porobljenoj Evropi. Grupa mladića je prethodno iznijela zastavu na brdo Gat, zborno mjesto ustanika. Pomen parastos popu Radojici Perišiću i njegovim stradalim saborcima služili su sveštenici Avtovačke i Gatačke parohije. Cvijeće na spomen obilježje su položili predstavnici Opštine Gacko, opštinske Boračke organizacije  i MZ Brljevo.

Ove godine je obilježeno 79 godina od početka ustanka a zbog specifičnih uslova uzrokovanih virusom korona izostao je tradicionalni kulturno-umjetnički program.

Sveštenik Avtovačke parohije Miodrag Vrtikapa, obraćajući se vjernom narodu,   rekao je da nikada ne smijemo zaboraviti naše  slavne pretke.

 „Sabrali smo se kod spomen obilježja podignutog  Radojici Perišiću i svim vojskovođama koji su se borili za krst časni i vjeru pravoslavnu. Oni su stvorili ono što danas imamo i treba da ih se uvijek molitveno sjećamo. Ako zaboravimo naše slavne i čestite pretke i prošlost, kakva će nam biti budučnost“-  zapitao se sveštenik Vrtikapa

Zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović naglasio je da ove godine Dan opštine slavimo u specifičnim okolnostima skromno i dostojanstveno. 

„Služen je pomen parastos i položili smo cvijeće na spomenik palim ustanicima. Sve što se dešavalo u prethodnom periodu probudilo je u nama istinsku solidarnost i sabornost što je dobro“ – istakao je Antunović.

„6.jun je za Gacko izuzetno značajan datum jer je ustanak koji je počeo na današnji dan bio borba za opstanak“ – rekao je predsjednik MZ Brljevo Obren Nikolić i izrazio nadu da će Boračka organizacija Gacko  uz pomoć  opštinskih vlasti do sledeče godine  na Gatu postaviti krst u čast stradalim ustanicima.