Обиљежена слава града и саборног храма

У присуству великог броја вјерника, представника привредног и политичког живота  наше општине , јуче је свечано обиљежна  крсна слава града и саборног храма –Духови.

Свечаност је почела Светом литургијом, коју је у старој цркви служио игуман манастира Завала, јеромонах Василије Копитић  и старјешина храма Свете Тројице, Велимир Ковач, уз саслужење свештенства Епархије ЗХиП.

Након литургије свечана литија је прошла градом до порте новог храма. На спомен обиљежје  борцима погинулим у  протеклом отаџбинском рату  цвијеће су положили представници Општине и општинске Борачке организације.

Честитајући славу јеромонах Василије  је поручио  да  „ живимо кроз врлине и свете тајне, да се непрестано радујемо, а радоваћемо се ако духа светога будемо обнављали и додавали у своју душу коју нам је Господ послао са небеса.“

„Као што је великo то што славимо празник Силазак  светог духа на апослоле  тако је велико и то што се  након неколико мјесеци окупио народ „. поручио је свештеник Велимир Ковач. 

 Након ломљења славског колача, славу је честитао замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

„Данас, и иначе ових дана, можда имамо неку опомену и позив да се промијенимо, да будемо сабрани, солидарни, да се вратимо породици и својим ближњима. У нади да ћемо промијенити неке своје навике и дјела, и да ћемо макар дио онога материјалног замијенити духовним, сигуран сам да нам долазе нека боља времена“, истакао је Антуновић.

Славски ручак  као и културно умјетнички програм који је припреман преходних година је изостао  због пандемије изазване вирусом корона. Изостали су и други  бројни  културни и спортски садржаји који се поводом тројчинданских свечаности  традиционално организују у нашем граду.

Општинска признања и Плакете Свете Тројице  јуче нису уручени а како је речено на последњем скупштинском засједању  њихово додјељивање  биће уприличено ових дана у кабинету начелника.