Uvijek nasmijana i vedra, nakon Perua, spemna za nove izazove-odbojkašica Arijana Okuka

Već četiri godine odbojkašica iz Gacka Arijana Okuka igra u inostranstvu. Nakon Kalea u Francuskoj i kratkog zadržavanja u Rumuniji, otišla je u daleki Peru gdje je od decembra do aprila nastupala za klub Cesar Valeho.

Arijana kaže da je po prirodi avanturista, pa je na prijedlog prijatelja, odlučila da otputuje u Limu. Prijalo joj je toplo vrijeme u ovoj zemlji Latinske Amerike, gdje su temperature bile oko 30 stepeni. Iako je u početku bilo teško uz pomoć, kako kaže dobrih trenera, uspjela se adaptirati.

Ističe da je liga bila jača od očekivane, u njoj su nastupale reprezentativke Brazila, Kolumbije, Venecuele, ali je zato i izazov bio veći. Ističe da je tamo odbojka po popularnosti odmah iza fudbala. Nakon 14 odigranih utakmica za klub čiji je cilj bio medalja, zbog pandemije virusa korona bila je primorana da se vrati u BiH.

Uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova BiH uspjela je uhvatiti poslednji humanitarni let 19. aprila iz Lime za Njemačku. Komercijalnih letova više nije bilo a život u Peruu kao i u brojnim zemljama svijeta, jednostavno je stao, kaže Arijana, koja naglašava da će iz ove prelijepe zemlje i pored turbulentnog povratka, pamtiti samo najljepše.

Posebno joj se dopala njihova kultura i tradicija i uvijek nasmijani i veseli ljudi koji se raduju običnim stvarima. Tamo je igrala njihov tradicionalni ples salsu i tako se prisjetila svoje prve ljubavi, plesa, kojim se prije odbojke, kao klinka, bavila u Gacku.

Tokom 16-godišnje karijere igrala je za ŽOK „Gacko“, u srednjoj školi za „Bimal Jedinstvo“, a onda je uslijedila njena internacionalna karijera.

Iz Brčkog izdvaja 2010. godinu, kada je kao nova i najmlađa igračica u klubu proglašena za najbolju u Kup-u. Tu je i treće mjesto na Balkanskom prvenstvu sa juniorskom reprezentacijom BiH i mnoge druge medalje…

Osim fizičkih priprema Arijana kaže da je u proteklih nekoliko godina shvatila da su veoma važne i mentalne, a savjete traži od iskusnih velikana srpske odbojke, kao što je Andrija Gerić.

S obzirom da je završila Fakultet unutrašnjih poslova u budućnosti sebe vidi kao inspektora, ali planira da ostane i u svijetu sporta kao kondicioni trener. Želja ove 26-godišnjakinje je naravno i da se ostvari kao majka i da osnuje porodicu.

Do kraja mjeseca očekuje je odluka o tome gdje će igrati u narednoj sezoni, a vjeruje da će to biti neki evropski klub. Do tada, odmaraće se u Gacku, gdje kaže da koristi čari prirode za rekreaciju i trening.

Detaljnije u programu Radio Gacka od 13h…