Završeni 22. Ćorovićevi susreti

Promocijom „Prosvjetinih“ izdanja u sali Parohijskog doma u Danićima juče je zatvoren 22. Naučni skup istoričara.“ Zbog pandemije virusa korona smanjen je broj učesnika naučnog skupa ali ne i kvalitet rada“  – rekao je predsjednik gatačke „Prosvjete“ Radomir Vučković. Novina u radu ove godine u odnosu na prethodne je što je Zbornik radova štampan prije početka Ćorovićevih susreta pa je juče upriličena njegova promocija. Na temu“Osam vijekova Svetosavlja u Hercegovini“ dostavljeno je 25 radova istoričara, teologa, arheologa, književnih kritičara i drugih kulturnih radnika a u Zborniku je objavljeno 20 radova koji su od recenzenata ocijenjeni kao naučni.

Predstavljajući Zbornik, prof. dr Draga Mastilović je između ostalog rekao  da su radovi poređani po hronološko-tematskom principu i vremenskim opsegom obuhvataju period od srednjeg vijeka do današnjeg vremena. „Još jedan u nizu Zbornika sa Ćorovićevih susreta predajemo naučnoj i stručnoj javnosti u nadi da će svojim sadržajem, raznovrsnošću tema i ozbiljnošću njihove naučne obrade dati svoj doprinos rasvjetljavanju  značajnih i do sada nedovoljno „osvijetljenih“ pitanja iz sadržajno slikovite istorije Srpske pravoslavne crkve“  naglasio je Mastilović.

Predstavljen je takođe najnoviji 67.  po redu broj „Nove zore“, časopisa za književnost i kulturu kao i zbirka poezije „Đevojački dukati“ pjesnika iz Gacka Nikole Nikčevića.

Prethodno su  istoričari u pratnji domaćina posjetili manastir Sv. Petra Zimonjića, etno muzej i biblioteku u Danićima.