Održana 26. sjednica SO-e Gacko

26. redovna sjednica SO-e Gacko počela je usvajanjem  predloženog dnevnog reda od 15 tačaka a potom je jednoglasno usvojen i Zapisnik sa prethodne  skupštinske sjednice. Pažnju odbornika je privukla tačka 2. Izvještaj o izvršenju  Budžeta opštine  Gacko i utrošku sredstava budžetske rezerve za period januar – jun 2020. godine. Kako je u uvodnom izlaganju istakao Dragan Papović – načelnik za privredu, finansije i društvene djelatnosti, ukupni prihodi ostvareni za proteklih šest mjeseci iznose 4  miliona 895 hiljada 216 maraka ili 46,41 % u odnosu na plan. Nešto niže izvršenje prihoda u odnosu na prošlu godinu posljedica je pandemije virusa korona što se odrazilo i na privredne aktivnosti.

Budžetski rashodi su ostvareni u iznosu od  4 miliona 607 hiljada maraka  što je 51,32 %  u odnosu na plan.

Odbornici opozicije nisu podržali Izvještaj smatrajući da Budžet opštine Gacko nema razvojnu komponentu. Kako su istakli opozicioni odbornici većina infrastrukturnih  projekata kao što su Dogradnja vodovodnog sistema  Pridvorica, Sportska dvorana, rekonstrukcija gradskih ulica, uređenje  Trga  Save Vladislavića, rekonstrukcija i uređenje zelene pijace  i sl. nije realizovana. Kritike su upućene i na račun trošenja sredstava budžetske rezerve koja iznosi 200 hiljada maraka.

Načelnik opštine Milan Radmilović je zadovoljan ostvarenim prihodima  u prvih šest mjeseci ove godine imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju.  Objasnio je takođe, da ima  kašnjenja u pogledu rokova završetka pojedinih infrastrukturnih projekata zbog  toga što radovi nisu adekvatno finansijski praćeni. Kada je konkretno dogradnja vodovodnog sistema u pitanju, načelnik Radmilović je rakao da je već urađeno oko 60%  građevinskih radova i da će ovaj projekat  biti završen do polovine naredne godine. Kada je budžetska rezerva u pitanju načelnik je pojasnio  da je ustanovljen Pravilnik o raspodjeli sredstava iz  budžetske rezerve i taj novac se uplaćuje za liječenje  „težih“ oboljenja kao i za pomoć porodicama najlošijeg materijalnog stanja. Nakon izlaganja načelnika Izvještaj o izvršenju najvažnijeg finansijskog dokumenta opštine Gacko za prvih šest mjeseci ove godine je usvojen glasovima odbornika pozicije. Opozicioni odbornici  nisu podržali ovaj dokument.

Zeleno svjetlo su dobili i Izvještaji o radu preduzeća „Vodovod“a.d. Gacko i  „Komus“ a.d. Gacko za 2019. godinu. Ukazano je na brojne probleme  u radu pomenutih preduzeća. Kada je „Vodovod“ u pitanju  u narednom periodu je potrebno raditi na suzbijanju nelegalne potrošnje vode, uklanjanju divljih priključaka, povećanju stepena naplate  i smanjenju broja radnika putem otpremnina.

Problem „Komusa“ se odnosi prvenstveno na neriješeno pitanje upravljanja otpadom, kao na uklanjanje brojnih divljih deponija. Zbog poslovanja sa gubicima  za  oba preduzeća potrebna je finansijska konsolidacija. U nezavidnom položaju su i radnici ovih preduzeća kojima  su plate neredovne.

Usvojen je takođe i Izvještaj o realizaciji Programa zajedničke  komunalne potrošnje za prvih šest mjeseci ove godine a potom je uslijedila polučasovna skupštinska pauza.

U nastavku zasjedanja odbornici su razmatrali izvještaj o radu Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“ za proteklu i Program rada sa finansijskim planom za narednu godinu.

Direktorica Doma zdravlja  Vera Govedarica naglasila je da je ova zdravstvena ustanova u ozbiljnim finansijskim problemima i da radnici nemaju uplaćene doprinose kada odlaze u penziju.Bez značajne pomoći opštine situacija bi bila još teža, istakla je ona.

Ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 10 glasova za i 9 protiv.

Izvještaj o radu Javne predškolske ustanove „Dječiji vrtić“ dobio je takođe zeleno svijetlo odbornika.

Direktorica Jelena Gutović je naglasila da Dječiji vrtić radi u smanjenom kapacitetu te da trenutno u njemu boravi  12o polaznika zbog preporuka nadležnog Ministarstva da u grupama ne može biti od 20-oro djece.

Inače na raspisani Konkurs se prijavilo 201 dijete tako da treba raditi na povećanju prostora i smještajnog kapaciteta ustanove.

U nastavku zasjedanja prihvaćen je i Izvještaj o radu Opštinske boračke organizacije za 2019 godinu, te Informacija o stanju  javnog reda i mira kao i bezbjednosti u saobraćaju na području naše opštine u protekloj i prvih šest mjeseci ove godine.

Odbornici su jednoglasno prihvatili prijedlog Opštinske boračke organizacije da Sportska dvorana u Gacku ,koja je u izgradnji , nosi ime palih boraca Gatačke brigade Milana i Dušana Tepevčevića.

Načelnik Milan Radmilović je istakao da su Milan i Dušan Tepavčević sinonim borbe Gatačke brigade koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Bez diskusije su usvojene Informacije o stanju u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u opštini Gacko u 2019/2020 godini.

Identična situacija je bila kada su u pitanju Prijedlog odluke o usklađivanju akta o osnivanju JU“Kulturno sportski centar“ Gacko, te Informacije o parničnim predmetima za 2019 godinu, u kojima je jedna od stranaka Opština Gacko, Pravobranilaštvo RS, sjedište zamjenika Trebinje.

Na 26. sjednici  SO Gacko riješeno je i jedno pitanje iz domena imovinsko-pravnih odnosa, a postavljeno je i jedno odborničko pitanje čime je rad odbornika u ovom sazivu završen.