Spremna za štampu knjiga „Svi Karađorđevi portreti“

Branko Marušić, diplomirani ekonomista iz Gacka priredio je knjigu pod nazivom „ Karađorđe, svi originalni portreti i enigma V.L. Borovikovski“. Prema riječima Marušića knjiga „argumentovano dokazuje da Karađorđev originalni portret od velikog ukrajinskog  i ruskog slikara Vladimira Lukiča Borovikovskog, nastao u Petrogradu 1816. godine, platno neprocjenjive kulturno-istorijske i dokumentarne vrijednosti za srpski narod i njegovu baštinu, nije slika koja se pripisuje ukrajinskom slikaru i čuva u Miloševom konaku u Beogradu“.

Marušić naglašava da  raspolaže izvornom reprodukcijom Karađorđevog portreta i da je značaj pomenute knjige u tome što se, prvi put nakon 180 godina, srpskom narodu stavlja na uvid voždov originalni portret iz Petrograda.

Knjiga sadrži značajne pojedinosti o životu i radu poznatog ruskog, carskog portretiste i akademika Borovikovskog  kao i čitav niz zanimljivih saznanja o voždovim originalnim i kopiranim portretima, njegovom oružju i odjeći, psihološkom profilu i utisku koji je ostavljao na savremenike.

Za pisanje ove knjige Marušić je potrošio nekoliko godina predanog rada koristeći obimnu dokumentarnu, istoriografsku i memoarsku građu. Rukopis knjige su pročitali  eminentni istoričari umjetnosti i likovni kritičari i ukazali na naučni doprinos rada između ostalih dr Radoš Ljušić (autor više istorijskih djela o Karađorđu i Prvom srpskom ustanku) , Velibor Berko Savić ( autor nagrađene trotomne monografije“Karađorđe – dokumenti ), Milorad  Radević ( Istorijski institut SANU).

U kucanoj formi rukopis obuhvata 144 stranice  i oko 80 ilistracija i spremna je za štampu. Budući da autor nema finansijska sredstva  ovo je i poziv potencijalnim finansijerima da se uključe u ovaj zanimljiv projekat kako bi knjiga „Karađorđe, svi originalni portreti i enigma B.L. Borovikovski“ ugledala svjetlost dana.

Svi zainteresovani za učešće u izdavaštvu ovog djela mogu se javiti autoru Branku Marušiću iz Gacka.

V.L Borovikovski i njegovi portreti