Snijeg uljepšao Badnje veče i Božić

Brojni vjernici okupili su se sinoć prvo u Crkvi Svete Trojice u Gacku na večernjoj službi, a zatim u litiji i novom Hramu u centru grada, ispred kojeg su naloženi badnjaci, okretana i lomljena čestica, čemu su se posebno obradovala djeca, koja su i bila glavni akteri ovog uvijek radosnog događaja.

Litiju je sasvim sigurno ove Badnje večeri uljepšao snijeg koji je konstantno padao i stvarao osječaj nestvarnog blaženstva.

Ispred novog Hrama Svete Trojice, kao i godinama unazad, naloženi su badnjaci, nakon čega je u organizaciji Opštine Gacko upriličen vatromet. Djeca su oduševljeno govorila kako je sve što su vidjeli i doživjeli uzbudljivo. Sreća i radost su jednostavno bili opipljivi.

„Srećan Božić i svi dani po Božiću. Nek su srećni i blagosloveni badnjaci i mi oko njih okupljeni“, rekao je starješina gatačkog Hrama Velimir Kovač.

Nakon nalaganja badnjaka za djecu je pripremljeno lomljenje česnice, u kojoj je zlatnik, koji je obezbijedilo preduzeće RiTE Gacko, pronašla osmogodišnja djevojčica Natalija Lojpur.

Badnjaci su nalagani i u portama brojnih hramovima u našoj opštini: Slivljima, Starim Dulićima, Domrkama, Samoboru, Fojnici, Avtovcu, Gračanici, Nadinićima, Kazancima Medanićima, Srđevićima, kao i u porti Manstira u Danićima i u Pridvorici.

Iz Crkvene opštine Gacko najavili su nalaganje badnjaka na Mali Božić u Jugovićima, Ljeskovom Dubu i Lukovicama, čime će biti zaokruženo proslavljanje božićnih praznika.

14. januara na Pravoslavnu novu godinu biće služen i moleban za početak godine u 23h i 30 min. u Sabornom hramu u Gacku, kada će takođe biti nalagani badnjaci, a svi građani mogu donijeti svoje kućne badnjake pred Hram Svete Trojice.