Radnici „Komus“-a juče obustavili odvoz smeća, danas ne radi ni RJ „Čistoća“

Dio radnika AD  „Komus“- a i danas istrajava  na obustavi rada, potvrdila nam je v.d. direktorica Dragana Rudan. Tačnije, prema njenim riječima, juče nisu radili samo radnici na odvozu smeća, odnosno vozači kamiona, koji smatraju da su najugroženiji, jer su ponajviše izloženi štetnim uticajima.

Oni su čvrstog stanovišta da neće raditi dok ne dobiju zarađenu platu. Direktorica Rudan tvrdi da im je objašnjeno da po zakonu moraju obavljati minimum posla i kada su u štrajku. Ovi radnici su ipak odlučni u traženju svojih primanja, jer su po zakonu  takođe obavezni Opština Gacko i RiTE Gacko da izmire svoja dugovanja prema tom preduzeću.

Rudan podsjeća da im Opština duguje 144 hiljada KM, dok dugovanja RiTE iznose 80  hiljada KM i takođe tvrdi, kao i predstavnici Sindikata, da oni ne bi imali nikakvih problema sa isplatama ličnih dohodaka ukoliko bi naplatili ova svoja potraživanja.

Jedan dio radnika u Upravi dolazi na posao, a današnja situacija je takva da osim radnika na odvozu smeća,  rad  su obustavili i radnici RJ „Čistoća“, koji su prema njenim riječima, juče radili na posipanju abrazivnog materijala i pijeska i čišćenju trotoara i ulica.

Radnici „Čistoće“ nisu juče posipali prilaz zgradi Opštine Gacko da ne bi došlo do oštećenja novopostavljenih ploča, koje ne trpe so.

Tako da radnici Opštine, kao i građani koji obavljaju neke svoje poslove u ovoj instituciji moraju biti oprezni na ulazu u samu zgradu.

Direktorica Rudan i predstavnik sindikata Milan Šupić 30. decembra 2020. sastali su se sa novim načelnikom Ognjenom Milinkovićem koji im je tada rekao da novca nema.

Telefonski su razgovarali  i  5. januara kada je načelnik rekao da očekuje postepeni priliv novca  i ukoliko do toga  dođe, da će pokušati da isplate jednu platu radnicima Komusa. Kako do toga nije došlo menadžment preduzeća je podijelio na Badnji dan onoliko koliko su imali na računu, i to isti iznos svim radnicima po 160KM.

Inače u Opštini Gacko i dalje se čeka na uplatu tzv. rudarske rente od strane RiTE, koja je zakonska obaveza, a dugovanja prema Opštini su trenutno 1 milion 808 hiljada 115KM.