Voda poplavila seoske puteve

Obilne kišne padavine tokom proteklih dana prouzrokovale su probleme u pojedinim gatačkim selima. Voda je preplavila lokalne puteve koji vode ka  selima Zagradci i Lukovice. Rijeka Mušnica se izlila iz korita u rejonu Cerničkog polja i blokirala dionicu lokalnog puta prema Zagradcima.

„Dešavalo se i ranije da usljed obilnih kiša  mještani ovog sela ostanu odsječeni od ostatka svijeta“ – kaže Milan Radan, jedan od malobrojnih stanovnika ovoga sela. Samo od početka ove godine voda je poplavila lokalni put koji Zagradca povezuje sa magistralnim putem Gacko – Bileća čak tri puta, kada padne više od stotinu litara kiše po metru kvadratnom. Mještani sela nemaju alternativni pravac i do magistrale mogu jedino pješice nepristupačnim terenom. Prema riječima Radana biće potrebno oko sedam dana da se Mušnica povuče u korito i putna komunikacija osposobi za  kretanje vozila.

Presječen je i lokalni put prema selu Lukovice gdje su „proradile“ bujične i podzemne vode – kaže Radomir Radmilović,  mještanin Lukovica. Na svu sreću kuće nijesu ugrožene a do sela se može doći samo pješke, obilaznim putem. Iako su navikli na ovakve situacije, mještani Lukovica su zabrinuti jer očekuju porast  nivoa vode na putu, ukoliko se ostvare prognoze meteorologa.

Ipak, kiša je jutros prestala padati i nebo  nad Gackom se razvedrilo pa se nadamo da je sunce vratilo optimizam  stanovnicima Lukovica i Zagradaca.

Rekordne padavine zabilježene su tokom protekla tri  dana na Čemernu gdje je palo 229 litara kiše po metru kvadratnom.

Prema podacima Meteorološke stanice R i TE Gacko u proteklih nekoliko februarskih dana u Gacku je pao 251 litar kiše a  kako saznajemo od Rajka Jakšića – rukovodioca Meteorološke stanice, prosječna količina padavina za februar iznosi 156 litara. Kiše u Gacku nije manjkalo ni u januaru kada je palo 314 litara, znatno više od prosjeka koji za ovaj mjesec iznosi 167 litara po metru kvadratnom.