Општина Гацко-У плану реализација пројекта управљања отпадом

Општина Гацко у сарадњи са свим установама и удружењима   који  су  по природи  и опису посла  усмјерени на очување  природе креће  у акцију  чишћења града  и општине са акцентом  на  уклањање дивљих депонија .Како сазнајемо у Општини,  са  стабилизацијом времeнских прилика у  наредном периоду почеће   викенд акција  чишћења града и околине. Организатори рачунају на добар одзив грађана  и раднике Комуса , те се са сигурношћу може рећи да  ће мјесеци април и мај  бити  обиљежени   уклањањем  депонија којих на територији наше  општине има више десетина.

Такође, сазнајемо да  ће се акција одвијати   у граду  и на кључним  путним правцима. Сходно плану континуираног одржавања  чисте околине  грађанима ће се дијелити леци , како у граду тако и по селима,  на којима ће  бити назначени  циљеви акције  , уклањање дивљих депонија, увођење  новог система управљања отпадом,   као и наплата  високих казни  за одлагање  отпада на недозвољеним мјестима  и изазивање пожара. Биће обезбијеђен  систем  контроле  са скривеним камерама  на   фреквентним локацијама  како би се регистровали  и казнили   починиоци .

Због веома израженог  проблема око депоновања чврстог отпада Гацко ће  бити прва  локална заједница  у Босни и Херцеговини  која приступа реализацији  пројекта  управљања  отпадом  по принципу  раздвајања отпада на мјесту настанка.

На тај  начин  из отпада ће  бити извучени  сви материјали који се могу понудити  тржишту  ради продаје. Оно што је значајно   нагласити у реализацији  пројекта, који ће се одвијати по фазама , јесте то да ће се његовим заживљавањем  подићи капацитети Комуса и  проширити дјелатности   што ће уједно омогућити  додатне приходе. Овакав начин управљања отпадом   допринијеће  смањењу  притиска  на главну депонију.