Vakcinacija bi mogla početi sutra, do sada zainteresovano 430 Gačana

Epidemijska sitaucija i dalje kompleksna u opštini Gacko. 40 građana Gacka je testirano na virus korona juče u kasnim popodnevnim časovima.

Jedna osoba iz naše opštine zaražena je ovim virusom danas, objavio je Institut za javno zdravstvo RS.

Sutra bi u Gacku mogla početi vakcinacija saznajemo u Domu zdravlja, ukoliko do 15h stigne i 18 fajzerovih vakcina u Trebinje, koje su pripale našem Domu zdravlja od ukupno 2 000vakcina koje su stigle u RS.

Kako smo već obavijestili javnost 50 doza AstraZenece, koje je dobila naša zdravstvena ustanova, već je stiglo u trebinjsku bolnicu. Kada dođu i Pfizer vakcine u roku od sat vremena biće dopremljene u Gacko, potvrdila je za Radio Gacko direktorica Nevena Miljković Mandić.

Kako kaže direktorica Mandić u proteklih nekoliko dana došlo je do porasta zainteresovanosti građana za vakcinaciju, a dosad se prijavilo njih 430.

Prvo će se vakcinisati grupa od 280 lica, koja su se prijavila u prvom roku, a sada je u toku njihovo prijavljivanje na br 059/472-013, radi odluke o izboru između dvije pomenute vakcine.

Kako su nam rekli u Domu zdravlja Gacko očekuje se nabavka i drugih svjetskih proizvođača vakcina, između ostalih i Sputnjikove. Tražili su od nadležnih, za sada, 200 doza vakcina.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 262 lica, novih prijava je 6, dok je iz nadzora izašlo dvoje.

Od početka pandemije u opštini Gacko pod nadzorom nadležnih službi bilo je 1690 naših sugrađana.