Održana Četvrta redovna sjednica SO Gacko

4.redovnom zasjedanju održanom u utorak 4.maja prisustvovalo je 18 od ukupno 19 odbornika. Sjednici nije prisustvovao odbornik SDS-a Blagoje Tepavčević.

Razmatranje dnevnog reda odnijelo je najveći dio vremena prvog dijela zasjedanja. Svi amandmani i prijedlozi opozicionih partija PDP-a i SDS-a su odbijeni iako su prema njihovom mišljenju bili konstruktivni.

Radoica Antunović između ostalog je predložio da se izmijeni 10. tačka i da se uvrsti prijedlog PDP-a o oslobađanju jedne komunalne takse za ugostiteljske objekte, butike i frizerske salone za 2021.

Podržano je u načelu od većine ali suštinski odbijeno, kako je rekao Vasilije Lažetić iz SNSD-a, dok se utvrdi gdje su otišla prošlogodišnja sredstva u iznosu od 70.hiljada KM određena za te namjene.

Odbornica SDS-a Jelica Bjeković dala je  prijedlog o finansijskoj pomoći fizičkim licima i samostalnim preduzetnicima u tekućoj godini. I to je glasanjem većine,koja je bila uzdržana, odbijeno, bar za ovu sjednicu.

Čak nije prihvaćeno razmatranje o neopozivoj ostavci člana Savjeta za sport Miroslava Vukovića, na njegov lični zahtjev jer Lažetić, odnosno SNSD smatra da se ostavka mora uputiti Komisiji za izbor i imenovanje.

Miroslav Vuković (SDS) je ipak tražio izjašnjavane, za odluku je glasalo 7 odbornika opozicije dok je pozicija sa 10 glasova bila uzdržana.

Predsjednik SO Gacko Rajko Papović takođe je bio mišljenja da se izađe u susret dugogodišnjem sportskom radniku, koji je bio član uprave FK „Mladost“ 26. godina, ali do toga ipak nije došlo.

Dnevni red je usvojen sa 10 glasova za, dok je protiv bilo 7 odbornika opozicije.

Na današnjem zasjedanju svečanu zakletvu je položio i odbornik SPS-a Saša Lozo.

Treća tačka Izvještaj o poslovanju preduzeća „Vodovod“ AD Gacko za 2020.sa presjekom stanja na dan 31.03. 2021. takođe je izazvala veliko interesovanje odbornika.

Novoizabrana direktorica „Vodovoda“  Nataša Andrić  je navela da su uspješno  radili  u aprilu, kojom  prilikom su  otkriveni brojni divlji priključci. Anrdićeva je podsjetila da je izvršeno i čišćenje izvorišta Vratlo, odnosno bazena i bliže okoline i naglasila  da im predstoji  veća akcija  uređenja šireg područja oko izvorišta.

Insistira na tome da se moraju naći mjesta gdje se gubi voda na mreži  i da se mora izvrširi rekonstrukcija mreže na brojnim mjestima, kako i zamjena ventila, ali kako sve to košta pa nije precizirala kada će moći da se urade planirani radovi.

Vera Tepavčević iz SDS-a je insistirala da objasni zašto je bez saglasnosti radnika i sindikata podijelila minimalce za januar i februar, što je Andrićeva  demantovala, rekavši da je Sindikat na vrijeme obaviješten i da je cijena rada sa 125KM, vraćena na 140KM.

Informacija je dobila jednoglasnu podrška svih 18. odbornika, kao i načelnika Opštine Ognjena Milinkovića koji je naglasio da će dugovanja Opštine prema ovom preduzeću biti riješena, a na pitanje opozicije kako će se premostiti sušni period rekao je da će biti nastavljena dosadašnja dobra praksa dopremanja vode uz pomoć Vatrogasne jedinice Gacko, kako bi potrebe mještana sela bile zadovoljene. Milinković insistira i na štednji vode.

Predstavnici opozicije su tražili da Opština za Parhijske domove u selima plati priključke, a da oni nastave plaćati vodu što je  skupštinska većina odbila. Do sada je uz podršku lokalne zajednice napravljeno 5. Parohijskih domova za čije potrebe do sada nije plaćana voda, a sada menadzment „Vodovoda“ smatra da postoji obaveza plaćanja i za ove objekte.

Miroslav Vuković je  mišljenja da je „Vodovod“ u teškoj situaciji ne samo zbog divljih priključaka i gubitaka vode, već zbog gubitka velikih potrošača kao što su bila preduzeća Hidrogradanja i Ugostiteljsko, kao i RiTE koja je uvođenjem tehničke vode prije nekoliko godina, rapidno smanjila potrošnju pitke, čime su takođe smanjeni prihodi“ Vodovoda“.

Odbornik SNSD-a Petar Marković je naglasio da TE Gacko domaćinski posluje, pa je i ta odluka o korišćenju industrijske vode, donesena u skladu sa tim.

Usvojen je i Cjenovnik za komunalne usluge, koje se nisu mijenjale pa voda po kubiku i dalje košta za domaćinstva 1.30, a za privredne subjekte od 2.30 do 3.00, u zavisnosti od veličine preduzeća, odnosno broja zaposlenih u njima.

I 5.tačka Prijedlog odluke o komunalnom redu je usvojena jednoglasno.

6.tačka dnevnog reda odnosila se na rudarsku rentu odnosno korišćenje sredstava od rente. Načelnik odjeljenja za finansije Milivoje Boljanović je rekao da renta iznosi 6 miliona i 300 hiljada, ali da postoji dug od pola miliona koji je iskorišćen za plate u prethodnom periodu, kao i kreditna zaduženja po anuitetima koja za godinu iznose 700  hiljadaKM  i ako se uzmu u obzir sredstva za infrastrukturna ulaganja od oko milion i po , ostaje 4 miliona i 450 hiljada za druge namjene. Odbornici opozicije su bili uzdržani prema predloženom programu.

Po osnovu eksploatacije mineralnih sirovina u 2021. godini će se u opštinsku kasu sliti oko 4 hiljade maraka. Odbornik Antunović je rekao da je to mala cifra imajući na umu rudnik, kamenolom, mjesta za eksploataciju pijeska i zatražio da se dostavi spisak firmi koje plaćaju ovu naknadu.

Ova tačka je usvojena jednoglasno kao i Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta, te Plan korišćenja javnih površina za ovu godinu.

Jednoglasno je odlučeno i da se u ovoj godini, zbog situacije prouzrokovane pandemijom, ljetnje bašte oslobode plaćanja komunalne naknade.

Iz istog razloga su komunalne naknade oslobođena sva fizička lica i samostalni preduzetnici. Kako se moglo čuti na sednici, radi se o iznosu od 9.pfeninga po m2, odnosno o budžetskom prihodu u iznosu od 40-tak hiljada maraka.

Odbornici su prihvatili i Informaciju o stanju u oblasti poljoprivrede sa prijedlogom mjera za njen razvoj. Odbornik Antunović je predložio dva zaključka koja nisu usvojena, dok je odbornica Zelenović istakla da je siguran plasman proizvoda od krucijalnog značaja za razvoj poljoprivrede.

Istakla je da se po njenom mišljenju akcenat treba staviti na proizvodnju organske hrane i sugerisala da bi smer poljoprivrednih tehničara u SŠC bio dobar potez i da bi doprineo razvoju poljoprivrede ovde.

Nakon ove tačke je usledila pauza.

Nakon skupštinske pauze većina tačaka dnevnog reda je jednoglasno usvojena.

Najprije je je to bio  prijedlog Programa rada sa finansijskim planom za 2021. Godinu, JU“Informativno kulturni centar Gacko“, a potom i prijedlog Odluke o usklađivanju Akta o osnivanju te ustanove.

Istu sudbinu podijelio je i prijedlog Programa rada sa finansijskim planom za 2021. godinu Javne ustanove „Kulturno sportski centar“ Gacko, kao i Odluka o brisanju kapitala Javne ustanove „Kulturno sportski centar“ Gacko.

Pod tačkom 16 usvojen je prijedlog Programa rada sa finansijskim planom za 2021. godinu Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“ Gacko.

Direktorica Doma zdravlja dr. Nevena Miljković Mandić istakla je da je zatekla veoma tešku finansijsku situaciju, te da su mjeseci mart i april bili  zahtjevni za ovu ustanovu.Ublažavanje nepovoljne situacije je moguće zbog povećanja granta Opštine Gacko, te ponovnog otvaranja ambulanete u prostorijama preduzeća R i TE Gacko.

Od planiranih projekata dr Miljković Mandić je najavila sanaciju sistema grijanja, kao i nabavku nove labaratorijske opreme.

Prijedlog Programa sa finansijskim planom za 2021. godinuJavne ustanove „Cenar za socijalni rad“ Gacko dobio je podrušku većine odbornika.

Prijedlog Programa rada sa finansijskim planom za 2021.godinu Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Gacko“, kao i prijedlog Odluke o usklađivanju Akta o osnivanju Javne ustanove „Turističke organizacije opštine Gacko“ usvojeni su uz konstataciju odbornika SNSD da će ova ustanova dobiti podršku zbog već učinjenih koraka na rješavanju brojnih problema kada je turizam u Gacku u pitanju.

Zeleno svjetlo odbornika dobio je i Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog  prostora iz 2020. godine  kao i Prijedlog Odluke o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

Sa 11 glasova „za“ i 7 „protiv“ usvojen je i Prijedlog Plana kapitalnih ulaganja Opštine Gacko za 2021.godinu. Ove godine novca u budžetu nema dovoljno za završetak dva velika ,već započeta, projekta vodosnabdijevanja i sportske dvorane. Iznos od gotovo 3 milona maraka, koji će opštinske vlasti utrošiti za realizaciju kapitalnih projekata biće raspoređen na izgradnju nove gradske pijace u iznosu 360 hiljada maraka, uređenje Trga Save Vladislavića u iznosu od 300 hiljada,  za  izgradnju i rekonstrukciju ulice Alekse Jakšića potrošiće se 240 hiljada KM a za dogradnju Dječijeg vrtića 150 hiljada maraka. Planirana su i sredstva za izgradnju garaže za vatrogasna vozila, asfaltiranje prilaza javnim ustanovama, rekonstrukcija vodovodne mreže Vratlo-Gacko i drugo.

Na dnevnom redu našao se i Prijedlog Odluke o izradi Strategije razvoja opštine Gacko za period  2022.- 2027. godine koji je jednoglasno usvojen.

Prijedlog Odluke o prestanku važenja Odluke o visini nagrade za odstrel vuka takođe je jednoglasno izglasan a Prijedlog odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog nadmetanja za prodaju gradskog građevinskog zemljišta u svojini Opštine Gacko dobio je podršku skupštinske većine.

Na jučerašnjoj sjednici imenovan je i novi-stari sekretar Skupštine opštine Gacko Dragan Jegdić sa 16 glasova „za“ i 2 „uzdržana“.

Odborničkim pitanjima završena je sedmočasovna Četvrta redovna sjednica SO Gacko.