Мостови који нас спајају

Да мостови не спајају само  обале него и људе увјерио нас је и лијеп примјер из наше општине.

Наимe, 2000. године захваљујући генералу Николи Делићу који се тада налазио на челу Херцеговачког корпуса, уз свесрдну помоћ општинских власти Гацка и мјештана МЗ Врба  постављена су два нова моста. Жељезном конструкцијом дужине 38 метара, ширине 4 метра и носивости 9 тона спојене су обале рјечице Изгорке. На радост становника села Изгори  повезани су  су са путном комуникацијом Гацко – Фоча и остатком свијета.

И дотрајали, рушевни мост на рјечици Врби замијењен је новом  дрвеном  конструкцијом.

Двије деценије касније представници МЗ Врба желе да  захвале генералу Делићу  и симболичан састанак је уприличен у хотелу „Милица“ у Гацку.

Традиционални народни инструмент гусле, генералу Делићу је том приликом уручио Јован Ковачевић, који је у вријеме  постављања мостова био на челу СО-е Гацко. Гусле су рад нашег суграђанина  Обрена Савића који каже да су гусле аутентичне и рађене намјенски  на дар генералу.

Не кријући задовољство што његов хумани гест није заборављен, генерал Делић је рекао да ће тај древни српски инструмент стајати у његовој кући и остати у наслеђе млађим генерацијама.

А мјештани МЗ Врба одржавају  своје мостове и његују сјећање  на тај период , упркос чињеници да се број становника смањује.