Promocija romana „Tučevska molitva“ književnika Đorđa Dabarčića

“Tučevska molitva”, drugi roman književnika Đorđa Dabarčića, sinoć je u prijatnom ambijentu čitaonice Narodne biblioteke predstavljen ljubiteljima knjige u Gacku.

Roman se tematski naslanja na prethodno Dabarčićevo delo “Krst na stambolskoj kaldrmi” i prati sudbinu mladića kojeg Osmanlije otimaju i odvode za Istambul. Tamo se, zahvaljujući svojoj dovitljivosti, uspinje na društvenoj lestvici.

“Roman nije ni sreća, ni slučaj, nego rezultat ozbiljnog rada”, rekao je na početku predstavljanja profesor Miloš Šuković. O “Tučevskoj molitvi“ su govorili i Aleksije Grgur i recenzent Ratomir Ćuk. Književno veče nadahnuto je vodila Anđelina Nikčević, pa je mnogobrojna publika, poštovaoci Dabarčićevog dela, imali mnogo razloga da sa ovog kulturnog događaja odu zadovoljni.

Autor, Đorđe Dabarčić je rekao da je ovu priču u sebi nosio 20 godina, da je likove Jusufa, Petrašina, Dalilu, Šanu, gradio prema likovima iz svog okruženja, a toponime preslikao iz zavičaja.

Pomenuti romani dolaze nakon sedam zbirki pesama za koje je Dabarčić dobio značajne nagrade i priznanja. Član je Udruženja pesnika i književnika RS. 

Roman je objavljen prošle godine u izdanju “Prosvjete” koja je sinoć i upriličila ovaj kulturni događaj.