Косидба у гатачком крају у пуном јеку

Дуготрајан сушни период и високе, скоро тропске температуре убрзале су сазријевање вегетације па је косидба у гатачком крају почела нешто раније. Приносу су неуједначени и посебно су лоши у дијелу  општине гдје је било мање падавина а узрок лошем укосу су и ниске температуре и хладноћа током маја мјесеца. Нешто боље су „понијеле“ вјештачке ливаде као  и природне које су третиране ђубривом.

Већина овдашњих пољопривредника неће имати довољно сијена за  прехрану стоке током зиме, која у гатачком крају траје знатно дуже од календарске. Због  тога ће бити принуђени да купују сијено у трави или готове бале.

„Ако је за утјеху, сијено је доброг квалитета – каже Дарко Марковић, контолни асистент при Ресору  за пружање стручних услуга у пољопривреди, а  сушењу  откоса погодује сунце и високе температуре“. Према његовом мишљењу, цијене балирања и  бала  сијена се неће битније мијењати у односу на претходну годину.

Проблем гатачким пољопривредницима, у обављању овог  традиционално најзначајнијег сезонског посла,  представља недостатак радне снаге. За старије је исувише напоран а млади не показују интересовање да раде у пољу, при високим температурама  иако су овдашњи домаћини спремни да плате девницу од 50 КМ уз два оброка.

Уколико  временске прилике дозволе, косидба ће бити завршена током наредних петнаестак дана.

Опширније у тонском прилогу :