Видовдан у Придворици

Поводом Видовдана и крсне славе храма Светог великомученика Лазара јуче је у Придворици служена света литургија.

Вјерници из цијеле Херцеговине у великом броју дошли су да увеличају славу храма и одају помен невиним жртвама.

Литургију је служио јеромонах тврдошки Порфирије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

У молитвама је поменут и Драган Уљар који је први започео подвижнички живот у Придворици, након чега је услиједила обнова храма.

Послије литургије услиједила је литија око цркве, резање славског колача и пригодне здравице.

Обраћајући се присутнима начелник општине Гацко Огњен Милинковић између осталог се захвалио вјерницима који су помогли да светиња у Придворици живи и нарочито истакао напор и залагање Мирослова Вуковића и Николе Носовића.

„Налазимо се на мјесту заливеном крвљу светих српских мученика. Доласком подвижника Драгана, оца Петра и игумана Василија у Придворици је кренуо живот пуним плућима, а ми смо сами доказ тога овако окупљени око светиње“, истакао је начелник Милинковић.

Свештеник Прве гатачке парохије Велимир Ковач је честитао славу игуману Василију и његовом братству и додао да би једино оправдање недоласка у Придворицу био Видовдан на Косову. У Придворици се види оно што се на другим мјестима не би видјело, истако је Ковач. 

„Услов да би имали духовни вид јесте крст, који су имали и проживјели ови наши страдалници и мученици и који су страдали за рад вјере сачувавши духовни вид и тако су зарадили Царство небеско баш као и цар Лазар“, рекао  је игуман манастира Завала Василије Копитић, чији је метох црква у Придворици.

 Подсјећамо, ова богомоља је саграђена и први пут освештана 1936. године, да би након страдања мјештана Срба од стране усташа  из сусједних села на Божић 1942. године била препуштена зубу времена.

Усташе су тог кобног јутра на звјерски начин поубијале око 180 мјештана, одраслих, жена и дјеце.

Посмртни остаци сахрањени су тек по по привременом ослобођању територије у априлу 1942. године у двије гробнице поред храма. Након покоља у Придворици није остао ни један становник српске националности.

Црква је прилозима Општине Гацко, вјерника и потомака страдалих обновљена и освештана 26. јула 2009. године. Тренутно се у Придворици довршавају радови на изградњи конака, звоника и крстионице.