Настављена археолошка истраживања у Церници

У селу Церница археолози Музеја Херцеговине Требиње ових дана су наставили археолошка истраживања поред  темеља средњовјековне цркве.

Темеље цркве мјештани су открили 2013 године приликом радова на уређењу сеоског гробља.

 „У археолошким испитивањима прије три године смо нашли породичну гробницу изнад које се налазио стећак у облику плоче са натписом „Кнез Никола Рашковић Дробњак“ са пет скелета“, каже директорица Музеја Херцеговине и руководилац истраживања Ивана Грујић.

Претпоставља се да је црква задужбина кнегиње Јелене Лазаревић, кћерке кнеза Лазара и супруге војводе Сандаља Хранића Косаче.

Истраживања би требала да потврде и народно предање да је Јелена Лазаревић у средњем вијеку подигла неколико задужбина на простору Цернице, у близини средњовјековног града Кључа.

„Наши планови су да завршимо ископавања на овом стадијуму и да покушамо на јесен да истражујемо гробове у цркви, те да се конзервирају зидови и направи нека врста надстрешице како би се спријечило  даље пропадање темеља“, каже Грујићева.

Она се нада да ће се у будућности све ово туристички валоризовати и постати мјесто свраћања туриста јер су ипак у питању споменици средњовјековне културе.

Више појединости о археолошким радовима на подручју Цернице чућете у разговору са руководиоцем истраживања Иваном Грујић и мјештанином Јованом Бајчетићем.

Слиједи тонски прилог: