Обиљежен Дан Гатачке бригаде

Помен парастосом који је  јутрос служен  у храму Свете Тројице у Гацку  настављено је обиљежавање Дана Гатачке бригаде а почело је синоћ промоцијом гусларске пјесме о погибији команданта Другог гатачког батаљона и начелника Штаба Гатачке бригаде, мајора Бранка Копривице.

Подсјећамо, 7. августа, 1992. године  славна Гатачка бригада је кренула на први ратни задатак  а за Републику Српску живот је дао 51 борац ове јединице  док је 13 гатачких бораца  погинуло у другим јединицама. У Спомен соби су уписана  имена  153 борца ове бригаде и других војних формација које је ратни вихор  преселио у нашу општину.

Као интервентна јединица ВРС, Гатачка бригада је дала немјерљив допринос у одлучујућим борбама за стварање Српске. Храброст и ријешеност да помогну саборцима,  не само на херцеговачком ратишту него и на осталим,  красила је борце ове јединице. За ратне заслуге  Гатачка бригада је одликована Медаљом Петра Мркоњића.

Демобилисани борци, припадници породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди и грађани Гацка присуствовали су данашњој свечаности а након парастоса су посјетили Спомен собу. У 10 часова је положено цвијеће на споменик „Круна Гатачким јунацима“ у центру Гацка.

Цвијеће су положили представници Општине Гацко, Републичке БО, ОБО Гацко, те Борачких организација Билеће и Требиња као и  чланови породица погинулих бораца и представници Ри ТЕ Гацко. Иначе, управа РиТЕ Гацко је дала значајан допринос обиљежавању Дана Гатачке бригаде.

 О  ратном  путу Гатачке бригаде говорио је Алекса Слијепчевић, предсједник ОБО Гацко.

Пригодним говором , присутнима се обратио и начелник општине Гацко Огњен Милинковић.   Старјешина Саборног храма у Гацку, свештеник Велимир Ковач указао је на значај  јединстава и слоге српског народа у свим историјским епохама. Опширније у тонском прилогу: