У Гацку обиљежен Дан ратних војних инвалида

Полагањем цвијећа на споменик „Круна гатачким јунацима“ и прислуживањем свијећа у Спомен соби у Гацку је обиљежен Дан ратних војних инвалида. Одбор ратних војних инвалида је саставни дио општинске Борачке организације а како нам је рекао Синиша Бољановић, командант Гатачке бригаде,  кроз бригаду је прошло око 1 500 бораца. Живот за Републику Српску  у минулом одбрамбено-отаџбинском рату дало је 49 бораца ове славне бригаде ВРС,  док су 274 борца рањена. За ратне заслуге Гатачка бригада је одликована медаљом Милана Тепића.

Цвијеће на споменик погинулим припадницима Гатачке бригаде су положили представници Општине Гацко и општинске Борачке организације.

У споме соби су евоциране успомене на ратне дане и борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Предсједник Скупштине Борачке организације Гацко Алекса Слијепчевић је рекао да су у протеклих неколико

дана представници БО обилазили породице ратних војних инвалида и разговарали о њиховим проблемима и потребама нарочито када је у питању здравствена заштита.

У свом обраћању начелник Општине Гацко Огњен Милинковић је нагласио да је ово дан када се сјећамо свих погинулих и рањених бораца ВРС који су и најзаслужнији за стварање РС.

Слободан Илић, предсједник Регионалне БО је истакао  да су ратни војни инвалиди данас у незавидном положају имајући у виду њихов материјални статус  и изузетно мале инвалиднине. Такође је рекао да је овим категоријама неопходна квалитетнија здравствена заштита.

Подсјећамо, за Дан ратних војних инвалида је одређен 10. септембар јер је тога дана 1993. године донесен први закон којим су дефинисана права ове борачке категорије.