У Гацку отворен Научни скуп историчара

Додјелом награде „Владимир Ћоровић“ у Гацку је почео са радом 23.  Међународни научни скуп историчара. Ово престижно признање, према једногласној одлуци жирија, ове године иде у руке др Срђану Рудићу, научном савјетнику Историјског института у Београду за монографију „Босанска властела у XV веку“. Према оцјени жирија др Срђан Рудић је наведеним дјелом дао изузетно значајан допринос српској историографији и тиме заслужио ово високо признање.

„Част ми је што сам добио најзначајнију награду из области историје на просторима Србије и Републике Српске, награду која носи име једног од наших најпознатијих историчара Владимира Ћоровића, човјеку који је дуги низ година био заборављен због својих политичких ставова“ – рекао је приликом уручења награде др Срђан Рудић.

Професор Радмило Пекић, иначе члан жирија је нагласио да ће монографија „Босанска властела у 15. веку“ бити незаобилазна литература за све који се буду бавили средњовјековном историјом.

Иначе тема 23. Међународног скупа историчара ове године је“1941. година у српској историјии историографији“. Према ријечима проф. др Драге Мастиловића на ову тему је пристигло 19 радова од којих су 15 штампани у Зборнику.

Задовољство што су у Гацко стигли еминентни историчари из Србије, Републике Српске и Црне Горе, без обзира на ограничења које носи вирус корона, није крио предсједник гатачке „Просвјете“ Радомир Вучковић, а  која је и организатор ове најзначајније културне манифестације на нашим просторима.

У име покровитеља Општине Гацко научни скуп је званично отворио начелник Огњен Милинковић нагласивши да је овај скуп „ од националног значаја не само за нашу општину него и цио српски национални корпус“.  Угледним историчарима пожелио је успјешан и плодотворан рад као и угодан боравак у Гацку.