Кадети Донског корпуса у посјети Гацку

Представници Донског кадетског корпуса и рускe делегације, који поводом 100 година од доласка корпуса бораве у Билећи, данас су посјетили Општину Гацко и обишли споменик грофу Сави Владиславићу.

Госте из Русије дочекао је начелник Општине Гацко Огњен Милинковић, који је у добродошлици истакао заштитничку улогу Русије према српском народу, као и бројне и испреплитане духовне, културне и историјске везе између два народа. Милинковић је казао да је за разумијевање односа између Срба и Руса кључно истицање личности Саве Владиславића, племића из Гацка који је у историји Русије остао запамћен као човјек од највећег повјерења цара Петра Великог  и дипломата чија дјела и данас стоје на корист руској држави.

„Ми Срби дуго нисмо имали своју државу, али је Русија стајала уз нас као заштитник, и за то смо вјечно захвални руској држави и руском народу“- истакао је Милинковић.

Директор Донског корпуса Андреј Александрович рекао је да је ово прва делегација која је следећи трагове славног Донског корпуса посјетила Херцеговину.

„Кадети који су дошли са мном у Херцеговину, донијели су заставу Донског корпуса која је у Билећи била прије сто година. Двадесете године двадесетог вијека биле су најтеже у историји Донског корпуса. Наши кадети били су избјеглице, а ваша благодарна земља их је спасила“- истакао је Андреј Александрович.

За вечерас је у Билећи најављено „Братско вече“ и пројекција филма „ДККК 2021“, чиме ће тродневна манифестација „Донцима у част“ бити завршена.