Сачувајмо аутохтоно гатачко говече

Гатачком говечету које представља  значајан генетички ресурс  РС  пријети изумирање  због чега су надлежне општинске службе интензивирале активности на заштити ове аутохтоне  пасмине. У пројекат заштите се укључио и  републички ниво кроз пројекат генотипизације који проводи Институт за ганетичке ресурсе из Бањалуке.

Гатачко сиво говече највише је заступљено у Гацку али га има и у сусједним општинама Билећи, Невесињу, Љубињу и Калиновику.  Малобројна грла се узгајају и у појединим општинама Црне Горе са већом надморском висином.

„Ријеч је о веома издржљивој раси која обитава на надморској висини од 900 метара и више, карактеристичне је сиве боје и представља симбол наше општине“ – каже Душан Андријашевић, инжењер пољопривреде у Земљорадничкој задрузи Гацко.

Једна од карактеристика ове пасмине је и висок проценат млијечне масти који достиже и до 6 процената.

Андријашевић је подсјетио да  је то била доминантна раса крава на подручју Гацка све до деведесетих година прошлог вијека, али данас пољопривредници,  зависно од потреба, узгајају и неке друге пасмине. Према његовим ријечима  дугорочни план је да се сва грла која су потенцијално аутохтона раса  испитају генотипски и заштите како би опстала на  нашим просторима.

Андријашевић је рекао да су обилазећи пољопривреднике  узимали и узорке за банку животињских гена. Када буде завршена комплетна анализа свих узорака а у овој фази их је 350 , имаћемо јасну слику генетичког профила сваке узорковане јединке  објаснио је Андријашевић.

Опширније у тонском прилогу :