Средњошколци посјетили изложбу “Дипломата Петра Великог – Сава Владиславић Рагузински“

Ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ данас су  у Дому културе у Гацку посјетили  изложбу под називом “Дипломата Петра Великог – Сава Владиславић Рагузински“ која је отворена прије десетак дана.

Изложба садржи детаљну презентацију више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија који свједоче о животном путу и дјелу Саве Владиславића и први пут је отворена у Галерији Радио-телевизије Србије.

Бројне су  активности грофа Саве Владиславића, од којих се истиче увођење бакарног новца у Русији, због чега је постао службени организатор коришћења бакра за монетарни завод Русије, старао се о суштинској организацији специјалног образовања младих дворјана, о изградњи морске флоте и о развитку и јачању дипломатских веза Русије са западном Европом. Залагао се за развој односа са словенским народима на Балкану и практично је био креатор балканске политике Русије.

Професор свјетске књижевности Алексије Гргур упознао је средњошколце са ликом и дјелом овог знаменитог Гачанина, а ми издвајамо дио ове лијепе приче кроз разговор са њим.