Саопштење Удружења за заштиту животиња „Нера“

Удружење за заштиту животиња,паса луталица,кућних љубимаца и мачака „Нера“доставило нам је саопштење у коме  позивају грађане на опрез због константног и систематског тровања паса луталица и власничких паса, те наводе да ови случајеви изгледају као хоби неког неодговорног појединца који мрзи животиње.

Даље наводе да је оваквим тровањем паса угрожена и сигурност грађана, као и крупне и ситне стоке код узорних гатачких домаћина, те позивају  све релевантне факторе у нашој општини да се озбиљно позабаве овим проблемом и да помогну у проналажењу одговорних.

Из Удружења „Нера“ подсјећају да је по члану 390. Закона о добробити животиња – само остављање и мучење животиња које доводи до тешке и болне смрти и патње дефинисано као кривично дјело, за које су запријећене  високе затворске и новчане казне.

Обзиром да је проблем евидентан и константан, из овог Удружења наводе да ће настојати да на првом сљедећем засједању локалног парламента једна од тачака предложеног дневног реда „буде управо све ово горе наведено и да се отвори озбиљна расправа по том питању“.

Такође, овим путем Удружење ,,Нера,, изразило је захвалност нa професионалном и одговорно извршеном увиђају од стране припадника Полицијске станице Гацко, комуналног инспектора Општине Гацко и запослених из ветеринарске станице у нашем граду у току јучерашњег дана.

Наводе да су забиљежени случајеви тровања паса на простору капије бр. 2 РиТЕ Гацко, паркинга преко пута исте, те дуж магистралног пута Гацко Невесиње, као и тровање једног власничког пса у граду, исте ноћи. Истрага ће утврдити да ли су ови случајеви повезани – каже се у саопштењу Удружења „Нера“.