„Tик Ток“ изазови могу бити опасни

Тренутно најпопуларнија друштвена мрежа  међу тинејџерима „Тик Ток“ од  бројних  изазова  које нуди има и оних опасних, који могу угрозити физичко и психичко здравље дјетета. Самоповређивање ученика у О.Ш.“Свети Сава“ у Гацку аларм је и наставницима и родитељима да обрате пажњу на то какве садржаје ученици  прате на друштвеним мрежама и да укажу дјеци на опасности које вребају са одређених платформи. Наиме, неколико ученика од шестог до осмог разреда је прихватило изазов под називом „Крвава марка“ и нанијело себи видљиве повреде на зглобовима шаке.

Директор О.Ш. „Свети Сава“ Никола Милинковићје организовао је  састанак мултисекторског тима којем су, уз представнике школе, присуствовали и представници локалне заједнице , Центра за социјални рад и Полицијске управе Гацко.   Милинковић  каже да ће у циљу  спречавања оваквих и сличних проблема бити организована едукативне радионице за родитеље на тему контроле садржаја и времена које дјеца проводе на интернету.

Мирјана Ненадић, педагог у овој школи каже да се након дугогодишњег рада први пут суочава са оваквим проблемом. Дјеца ове изазова  доживљавају као обичну игру и нису свјени опасности које вребају са појединих платформи. Због тога је, према ријечима педагогице, потребно усмјеравати дјецу да изграђују сопствену личност и да не траже идоле у виртуелном свијету. Опширније у разговору :