У Гацку представљена збирка прича Момчила Љ. Копривице

У организацији ЈУ Културно – спортски центар, у суботу је пред пуном салом Парохијског дома у Гацку одржана промоција збирке приче Момчила Љ. Копривице „Прошло вријеме, потрошени животи“.

Момчило Копривица истакао је му је била велика жеља да прво представљање књиге буде у родном Гацку, међу људима чије су се приче из живота и породичних историја нашле у овој књизи.

„Ово је књига о селу градини и њеним житељима, а све ове приче крцате су стварношћу, све су реалистичне, у њима се људи, догађаји и вријеме буквално могу препознати… Ако сам у овој књизи казао нешто што није требало, молим вас да ми опростите. А ако нисам казао нешто што је требало – немојте ми замјерити. Надао сам се да ће вечерас бити са нама најстарији члан нашег братства испод Градине, Милко Вулов Копривица, коме сам намјеравао да уручим први примјерак ове књиге. Човјек који је надживио све ове приче и који се нашао у њима. Мени је жао што он вечерас није могао да буде овдје, али овдје је најмлађи међу нама, а мени и најдражи гост – мој унук Вук Мандић“ – казао је Копривица.

О приповијестима  које представљају аутентично књижевно свједочанство о временима, људима и обичајима говорили су, осим аутора, пјесникиња Драгица Ивановић која је и водила програм, и професор свјетске књижевности Алексије Гргур. Рецензију Михајла Орловића публици је  прочитала  Вања Милинковић.

„Описујући нарави, добра и невоље Момчило Копривица нас је вратио у стара, добра времена која, са ове тачке гледишта, изгледају нестварно, утопијски. Сјета којом су прожете ове приче не испољава се само ради сјећања, већ и са жељом да се добро из наше традиције продужи, оживи и постане мјерило вриједности“ – истиче у својој рецензији Орловић.

Алексије Гргур казао је да је Копривица успио да пред читаоцем изгради јасну вертикалу опстанка наших људи на овим нашим херцеговачким просторима на којима је човјек одувијек у сукобу са дивљом природом, али и са историјом, која на граници никада није питома. Зато је ова књига ризница проживљене историје, народне мудрости и борбе за слободу.

Вече су својим наступима употпунили Црквени хор „Света Јелена Анжујска“ и Дејан Ивановић, млади гуслар Божидар Шупић и женска пјевачка група „Тешан Подруговић“.

Треба споменути и несвакидашњи гест аутора Момчила Копривице који је у свом родном Гацку – све примјерке књиге подијелио бесплатно.

Опширније у тонском прилогу…