Куда иду дивље свиње

Ово су баре испод села Данића након најезде дивљих свиња.  У вечерњим и ноћним сатима појединачно или у  крдима дивље свиње харају овим пољопривредним површинама наносећи огромну штету. У питању су косанице које ова дивљач употпуности преоре  у потрази за корјењем, тако да се стиче утисак да  гледате  свјеже узоране њиве а не ливаде које би у јуну требало да се косе. Како кажу пољопривредници о косидби ливада које походе дивље свиње  нема ни говора. Трава ту неће порасти а ако је и буде неће се моћи косити због искомадане земље и бусења. Узме ли се у обзир дуготрајна суша у зимском периоду а по свему судећи наставиће се и током прољећа, за очекивати је лош укос сијена. Овдашњи пољопривредници кажу да  сами не могу заштити своја имања а штету им нико неће надокнадити.

Евидентно је да су се дивље свиње намножиле и да се све више приближавају насељима у потрази за храном. Током протекле јесени су нанијеле огромну штету на њивама кромпира.  Неколико домаћина из Данића нису ни имали потребе да ваде кромпир јер су то прије њих обавиле свиње.

Дивље свиње се третирају нао незаштићена дивљач. Кажу да су кобасице од меса ове дивљачи прави деликатес. Ипак, зачуђујуће је зашто  ловци нису заинтересовани за њихов одстрел. А пољопривредницима из Данића остаје једино да се моле Богу да се ова дивљач пресели на неку другу дестинацију.