Природи у загрљај-подмладак ПД „Волујак“

Најмлађи чланови Планинарског друштва „Волујак“ Гацко боравили су од понедјељка до сриједе у Планинарском дому у Папином долу и обилазили врхове Волујака. Био је то велики изазов за већину њих и њихови први походи.

Друштво су им правили вршњаци из Билеће, а махом су то дјеца која похађају основну и средњу школу.

Ученике из Гацка, који су однедавно и чланови друштва, водила је професорица психологије Јелена Гутовић. Обишли су више врхова ове херцеговачке планине, а највећи од њих ( Велика Власуља- 2236мнв) је само 50 метара нижи од највише тачке на Маглићу. У уторак су препјешачили 20 км за 5 сати. Сами су, након свега, у невјерици да су успјели. Волујак иначе има 16 врхова преко 2000 метара.

Научили су како се склапа и расклапа шатор, по први пут ноћили у њему, стекли знање из оријентације, схватили која је разлика између бусоле и компаса, а научили и који су то природни оријентири.

Већина њих је други пут на планини, а прешли су надморску висину од 2000м и стекли знања из планинарења, која су за просјечног човјека непознаница.

У дому су имали организовано заједничко дружење са гостима из Билеће, такмичарске игре, чиме се развија тимски дух, поручују из Друштва „Волујак“.

Обишли су и Јагодино језеро , а различитим планинским стазама дошли су до Студенца и обишли разне видике, па су имали прилику видјети и Трновачко језеро.

Како кажу млади уз занимљиву шетњу природом добили су бесплатну едукацију о планинама и врховима на које су се попели или су их у пролазу видјели. То је било упознавање своје околине и природних љепота на лицу мјеста и уз додатно знање, закључују ови млади људи који кажу да ипак није тако тешко пјешачити, а спавати у шаторима је и поред инсеката, занимљиво.

Имали су у пратњи и доктора (најмлађег др медисцинских наука у РС, о којем ових дана брује медији- Сава Милојевића из Билеће, који их је са потпуном медицинском опремом, у стопу пратио и ништа није препуштао случају), обезбијеђену храну и хладне и топле напитке.

И они су показали озбиљност, добро су се снашли и у улози домаћина, па су тако задовољне и вође пута Радош Милошевић и Далибор Шушић. Овај пут из Гацка их је ишло 15-ак, толико и из Билеће, а надају се и другим путовањима, новим дестинацијама и пријатељствима, које им обећавају представници друштва.