Сушно прољеће и љето. Блага зима?! Гост Радио Гацка Рајко Јакшић

Невјероватна суша у Гацку траје већ пуних седам мјесеци, и ако је вјеровати прогнозама свјетских метеоролошких кућа, трајаће све до новембра. Уколико узмемо у обзир статистичке податке овако сушне године у Гацку се не памте, иако је према подацима, вјеровали или не, 2020. била само за нијансу боља.

Према ријечима дипломираног метеоролога Рајка Јакшића, руководиоца метеоролошке службе на ТЕ Гацко, памти се 1953. година као изузетно сушна, а и она је била боља јер је за 6 првих мјесеци тада пало 673 литара по метру квадратном , док ове године биљежимо само 426 литара у првој половини године.

Више су и температуре и то знатно, много више имамо тропских дана, у јуну их је било 5, а у јулу чак 16. Некад их је било само 5 до 7 таквих дана током цијеле године, истиче Јакшић. Тропски дани подрзумијевају температуре веће од 30 степени целзијуса.

Константно је у порасту и ваздушни притисак, осим у априлу ове године када је забиљежено највише падавина. Висок ваздушни притисак доноси стабилно вријеме, без падавина, уз сјеверно струјање. А када је у питању инсолација, која се рачуна од изласка до заласка сунца, за протеклих 7 мјесеци имали смо 1614 сунчаних сати . што је у односу на 2020. када је било 1355, знатно више, закључује он.

Неспорно је да се клима мијења. Свјетске метеоролошке школе заступају три становишта, односно сматрају да постоје три узрока: неки заговарају теорију да је за све крива појачана сунчана актиност, други криве димњаке, односно емисију штетних честица из бројних фабрика, док трећи сматрају да климатске промјене и свјетско отопљавање узрокују вулканске актиности.

Било како било ријеч науке ће бити посљедња… Како све ово утиче на живи свијет, економију и уопште живот, колико ће нам огрева требати наредне зиме и свим сличним питањима више у разговору који слиједи…