У Народној библиотеци одржано предавање у оквиру пројекта“ Добри потомци су добри преци“

Синоћ је у Народној библиотеци у Гацку одржано предавање у оквиру пројекта „Добри потомци су добри преци“.

Предавањима у више градова широм Републике Српске професори бањалучког Филозофског факултета настоје указати на потребу заштите културног наслеђа српског народа у БиХ.

Проф. др Борије Милошевић је на синошњем предавању у Гацку причао на тему: „Споменичка култура-изградња и очување националнг идентитета“.

„Историјски споменици представљају један од најдуговјечнијих и најрепрезентативнијих, па и политички најподобнијих облика чувања сјећања на прошлост и саставни су дио успостављања, али и рушења различитих идеолошких система“, истакао је проф. Милошевић.

Предавачи су били и проф. др Славиша Јењић те прф. др Тања Станковић-Јанковић.

Љубитељи историје и традиције имали су  прилику да се упознају и са радом Филозофског факултета у Бањалуци, а разговарало се и о презентацијама знаменитости Српске кроз реализацију пројектне наставе.

Пројекат „Добри потомци су добри преци“ реализује се уз подршку војвођанског Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону. За синошњу организацију предавања у Гацку заслужни су и Народна библиотека те општински одбор „Просвјете“ .