Синдикат Р и ТЕ Гацко- повећање плата највише ће осјетити радници у производњи

„Повећање цијене рада са 150 КМ на 155 КМ, постигнуто договором Управе „Електропривреде Републике Српске“ и представника Синдиката Р и ТЕ Гацко највише ће осјетити радници у производњи“, каже предсједник Синдикалне организације Р и ТЕ Гацко Жељко Тепавчевић.

Тепавчевић наглашава да је захтјев Синдиката био повећање масе новца за плате за 15% и да је оно остварено кроз измјене Уговора о раду и измјене коефицијената.

„Циљ радне групе је био да повећање плате остваре сви запослени, али не у истом обиму, мјери и износу, те да се промјене чланови колективног уговора, нарочито члан. 67 по коме радници који раде на радним мјестима са отежаним условима рада и ризика умјесто досадашњих 20 % по том основу добију 30 %“, истиче Тепавчевић.

Постигнутим договором радници који су  имали веома ниска примања сада ће имати минимално 1.000 марака плате.

И у наредној години Синдикална организација ће настојати да кроз повећање плата испрати економску кризу и високу инфлацију.

„Наредна 2023. година је година реорганизације производних предузећа. Још траје жалбени рок око избора консултантске куће и Синдикат ће бити спреман да сачува сваку радну цјелину како не би дошло до расцјепљења унутар система“, каже Тепавчевић.

Опширније у тонском прилогу: