Фондација“Свети Вукашин“: У оквиру пројекта „Пољопривреда и друштвени активизам као подршка најугроженијим“, дом Елеза добио струју

У суботу, 24. децембра завршена је још једна планирана активност Фондације “Свети Вукашин”, која се спроводи у оквиру пројекта “Пољопривреда и друштвени активизам као подршка најугроженијим”.

Домаћинство породице Елез је добило струју уградњом соларних панела. Систем ће обезбиједити расвјету, неколико утичница, напајање фрижидера, као и употребу уређаја као што су бушилица, брусилица и све осим уређаја који имају уграђена гријна тијела.

Уградњи система предходило је развођење струје у кући, које је без накнаде урадио један члан Фондације као прилог спровођењу овог пројекта.

Породица Елез живи и борави у селу Изгори код Гацка током читаве године. Баве се искључиво сточарством које им је једини извор прихода и били су једино домаћинство на подручју општине Гацко које није имало електричну енергију. Њихово имање је смјештено на преко 1300 метара надморске висине и удаљено је од центра општине преко 30 километара. У зимском периоду због снијега су одсјечени од центра општине често и по шест мјесеци у току године.

Пројекат у потпуности финансира Општина Гацко, а спроводи Фондација “Свети Вукашин” Извршни одбор Гацко. Средстава су обезбијеђена путем јавног позива који је Општина Гацко расписала у мају 2022. године.

(Свети Вукашин Фондација епархије ЗХиП)