20 грла гатачког говечета транспортовано на Пале

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић разговарао је данас са привредником и послаником у Народној скупштини РС Ацом Станишићем  и агрономом Марком Говедарицом са Пала. Народни посланик Станишић је купио 20 грла гатачког говечета за пољопривреднике са Пала и за то је издвојио 85 хиљада марака.

„Господин Станишић је препознао труд општине Гацко у области пољопривреде и сточарства и за 20 домаћинстава који су изабрани на посебном конкурсу купио 20 грла гатачког говечета и  то је и својеврсна награда за труд људи који промовишу гатачко говече“, истакао је начелник Милинковић.

Посланик у НСРС Ацо Станишић каже да је идеја потекла прије четири мјесеца, а екипа коју су формирали је одговорно и професионално радила у сарадњи са начелником Милинковићем и Душаном Андријешевићем из Земљорадничке задруге Гацко.

„Одабрали смо 20 грла која могу да се прилагоде климатским условима на Палама, а са друге стране драго ми је што су новчана средства отишла у Гацко. Мене је изабрао народ Романије и ја на овај начин желим да им помогнем “, истакао је Станишић.

Марко Говедарица, агроном са Пала, каже  да ова раса није била распрострањена у тој општини. Нада се да ће се то у будућности промјенити што ће унаприједити прољопривредну производњу у том крају.

Предсједник Удружења узгајивача гатачког говечета Душан Андријашевић је изразио задовољство што је прича о гатачком говечету почела да се шири на сусједне општине.

„Посао на терену није био лак, са људима са Пала обилазили смо села и вршили одабир грла. Из Гацка одлази једна фина прича  и ово је први већи контигент гатачког говечета послије рата који је отишао у неку другу општину“, истако је Андријашевић.