Na zdravlje, na spasenje, na radost – Božić u Gacku!

Jak sjeverni vjetar i niske temperature nisu spriječili Gačane da se opet okupe u crkvi dočekujući praznik Hristovog rođenja!

Večernje bogosluženje obavljeno je u staroj Crkvi Svete Trojice. Uslijedila je litija Nemanjinom ulicom do novog Hrama u centru grada, ispred kojeg se po tradiciji nalažu badnjaci.

Veliki broj građana Gacka je uz molitvu, varnice badnjaka, vatromet i vino dočekao Božić. Starješina Hrama Svete Trojice Velimir Kovač je poručio okupljenim vjernicima:

Ovakvoj crkvi niko ne može ništa, takva crkva ne treba da se brine za svoj opstanak. Odavde pozdravljamo i našu braću u Crnoj Gori, koji su na mnogim mjestima, mnogobrojni, okupljeni oko badnjaka večeras i koji se bore za svoja prava, ali i dokazuju dvije stvari:

  • da crkva kada je s Bogom i u Gospodu ne može joj niko ništa i da crkva ne treba da traži spasenje ni od kakve ovozemaljske sile i vlasti, nego samo od onoga koji je došao među nas ljude kao bogomladenac i zato vas još jednom podsjećam na to da je Hristos došao među nas radosnim božićnim pozdravom – „Mir Božiji Hristos se rodi“!

Uslijedio je jedinstven odgovor naroda „Vaistinu se rodi“!!!

Na zdravlje, na spasenje i na radost, poručio je paroh Kovač i pozvao vjernike na ponoćnu liturgiju.