Održano predavanje za pčelare

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Trebinje Borivoje Milivojević i Radivoje Maksimović danas su u sali SO-e Gacko održali stručno predavanje za poljoprivrednike, prvenstveno pčelare.

Milivojević  je prezentovao IFAD projekat kojim je prvi put obuhvaćena opština Gacko. Do sada se ovaj projekat odnosio na nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine RS. Kako je naglasio  IFAD projekat ima za cilj  da pruži podršku poljoprivrednicima, u našoj opštini prvenstveno razvoju pčelarstva i to u dva pravca. Početni paket se odnosi na pčelare početnike, nabavku opreme i materijala  dok druga faza podrazumijeva  finansijsku podršku Udruženjima i Zadrugama. Povrat sredstava iz pomenutog projekta je planiran u iznosu do 70 procenata, ostatak novca treba da obezbijede lokalne zajednice i sami poljoprivrednici.

Agronom  Radivoje Maksimović je  gatačkim pčelarima govorio o registraciji pčelara i pčelinjaka kao i bolesti pčela, osvrnuvši se posebno na američku kugu i varou kao najprisutnija oboljenja pčela.

Bilo je riječi i o pripremi pčelinjaka za proljećnu pašu, što će vjerovatno biti tema jednog od narednih stručnih predavanja.