Gatački planinari na vrhovima Evrope

Planinarsko društvo „Volujak“ Gacko osnovano je 2005.godine, mada su aktivnosti počele i ranije, kažu članovi od prvih dana, Radoš Milošević i Dalibor Šušić-Ćiro. Osnivač i dugogodišnji predsjednik Društva bio je Mićo Jovanović, koji nažalost više nije sa nama, ali planinari ističu da je on glavni inicijator osnivanja.

Suvišno je govoriti da planinsko mjesto kao što je Gacko (samo grad se nalazi na 960 m nadmorske visine), mora imati planinarsko društvo. Naročito ako se ima u vidu da su te naše prirodne ljepote u potpunosti neistražene.

Da li će to biti naš adut u narednim godinama, jer netaknuta priroda je nešto jedinstveno u Evropi kojoj je sve dosadilo, da bismo razvili turizam, ne znaju ni ovi pravi ljubitelji prirode.

Kažu da nema problema oko akcija i volontera koji u njima učestvuju, ali ima problema sa podmlatkom. Mnogi roditelji , sami već odavno otuđeni od prirode, sputavaju i svoju djecu da uživaju u njoj.

Planinari pokušavaju aktivno već 15 godina da promijene situaciju, ali potrebna im je podrška šire lokalne zajednice.

2010. godine su uz pomoć Opštine Gacko, RiTE i brojnih ljudi dobre volje sagradili Planinarski dom koji je do sada ugostio brojne planinare, a i sve druge ljubitelje planinskih predjela.

Smješten podno Volujaka u Papinom dolu, nedaleko od Čemerna ovaj dom je dio nevjerovatnih prirodnih ljepota, a održavaju ga upravo članovi Društva „Volujak“.

To je manje više ono što nam je poznato, ali ono što skoro i ne znamo, jeste činjenica da se od osnivanja bave i speleologijom, odnosno istraživanjem gatačkih pećina i jama, koje su jedinstvene u Republici Srpskoj ali i u Evropi.

U Bjelasnici se nalazi jama koja je po dubini i veličini druga u RS, a pećina Dramešina je interesantna i francuskim roniocima koji je, u saradnji sa ovim Društvom, istražuju u ljetnjim mjesecima već nekoliko godina. Specifičnost ove pećine je bistrina vode koju francuski ronioci tvrde da nisu nigdje drugo vidjeli.

U nadi da bolja vremena dolaze i da će zajedno sa mladima u budućnosti otkrivati i svoj kraj ali i evropske i svjetske vrhove, Dalibor i Radoš obećavaju veću saradnju sa školama kako bi se djeca privoljela, i kako bi im se pružila mogućnost da saznaju šta je to lijepo u prirodi.

Kažu da su zadovoljni saradnjom sa predstavnicima lokalne vlasti, ali da bi moglo bolje i više, moglo bi.

Zanimljivo je da u svojim redovima imaju članove iz Trebinja i Banja Luke. Ističu dobru saradnju sa svim susjednim i regionalnim društvima. Treninge obavljaju uvijek na našim i bratskim crnogorskim planinama.

U Društvu je obično oko 40 do 50 članova, a oni se sada pripremaju za nove vrhove. Najveći cilj u 2020. jeste vrh Gran Paradizo u Italiji (preko 4000m).  

Do sada su neki od članova osvajali vrhove Alpa i Mon Blan, ali i brojne druge koje je teško nabrojati. Najavljuju i saradnju sa Opštinskom organizacijom crvenog krsta kako bi se djeci lakše približili.

Prvi korak u pripremama je planinski vrh Bioč u Crnoj Gori. I dok čekamo da osvoje još neke zanimljive kote možete poslušati razgovor sutra na talasima Radio Gacka od 13h i 30 minuta.

Dodaćemo još da je najvažnije sigurno planinarenje, u grupi, a planinariti mogu svi, samo je razlika u tome, što je neko spreman za veće, a neko za manje domete.