Održan radni sastanak Uprava MH ERS i ZP RiTE Gacko

 Problem investicija u RiTE Gacko, plan optimizacije radne snage i novi tarifni postipak neke su od tema koje su razmatrane na sastanku koji je danas održan u ovom gatačkom preduzeću.

Napravljena je sveobuhvatna analiza položaja RiTE Gacko unutar MH ERS sa osvrtom na prethodni period, a bilo je reči i o razlozima za nisku cenu struje koju je regulator odredio za preduzeće iz Gacka, istakao je u kratkoj izjavi za Radio Gacko Željko Tepavčević koji je kao predstavnik sindikata učestvovao u radu.

Dodao je da će sutra biti organizovan sastanak stručnih službi koje će u fokusu imati finansijske obaveze unutar holdinga sa ciljem da se nađe prostor za neophodne investicije.

Kako smo saznali, uz potrebu obnavljanja mehanizacije, u planu je nekoliko projekata- izmeštanje korita Mušnice, izrade Severnog obodnog kanala kao i nabavka sistema za prečišćavanje uglja,

Kada je u pitanju postrojenje termoelektrane, preuzete obaveze iziskuju ulaganje u opremu kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i čestica prašine.

Vidljiv je i problem radne snage. Na sastanku je rečeno da trenutno 282 radnika RiTE Gacko čeka na promenu radnog mesta. Uz to, na sceni je i smena generacija koja za posledicu ima i nedostatak kvalitetnih izvršilaca.

Do kraja sedmice će biti formirana komisija koja će napraviti petogodišnji plan i proceniti čime RiTE raspolaže, koja je to radna snaga koja se mora stimulisati i zadržati, a ko će, kroz otpremnine, biti zbrinut.

Bilo je reči i o otpremninama koje su poslednjih nedelja u fokusu pažnje. Tepavčević ne očekuje da će u proizvodnim preduzećima proces otpočeti pre kraja leta. Ističe da su predstavnici sindikata ohrabreni sastankom i da očekuju konkretne poteze na osnovu danas postignutih dogovora.

Naglašava da je RiTE Gacko staro preduzeće koje zahteva veća ulaganja od strane države i veću disciplinu kada su u pitanju troškovi.

Komentar smo tražili i od Luke Petrovića, direktora ERS, ali je on kratko odgovorio da je u pitanju radni sastanak.

Inače, pored Uprava RiTE Gacko i ERS, sastanku su prisustvovali i članovi Nadzornog i Odbora za reviziju kao i predstavnici sindikata gatačkog preduzeća.