Litija iz Gacka zaustavljena na granici

Više od 500 građana Gacka juče je učestvovalo u litiji do Krsca u želji da tako daju podršku srpskom narodu u Crnoj Gori u borbi protiv spornog zakona. Kao što su rekli pred polazak bila je to litija mira i ljubavi, predvođena parohom Velimirom Kovačom.

Ako kažemo da je ovaj potez stanovnika naše Opštine častan i za pohvalu, jer ni godine nisu bile prepreka da pređu 20-ak kilometara, onda možemo zaključiti da svakako nije časno od strane crnogorske vlasti da korišćenjem specijalne policije zaustavi Gačane na granici.

Iako ih je samo stotinjak metara dijelilo od Manastira Svetog Save pod Orlinom, gdje je planiran polučasovni moleban, bili su prinuđeni da se Bogu pomole na samoj granici.

Sve je proteklo bez incidenata, a sveštenik Kovač je rekao da im policajci nisu neprijatelji i da samo izvršavaju ono što im je naređeno, pozvavši učesnike da se u miru , kako su i došli, vrate u Gacko.

Postavlja se pitanje da li su žene i djeca sa ikonama, jer su činili dobar dio litije, zaista prijetnja za crnogorsku bezbjednost, što je bilo objašnjenje njihovog zaustavljanja na granici koju mnogi od njih skoro svakodnevno bez problema prolaze.

To je inače granični prelaz kojim se prelazi sa nikšićkim i gatačkim ličnim kartama. Bratske opštine po mnogo čemu Nikšić i Gacko, bratski narod po svemu, granice poštujemo kako su nam rekli učesnici pred polazak, ali granice između istog naroda ne može biti.

Iako su naši predstavnici naglasili da su došli isključivo na molitvu, vlast Crne Gore bila je neumoljiva, i nije dozvolila vjernicima koji su bili i na sveštanju Manastira Svetog Save, da pristupe ovoj divnoj srpskoj svetinji u Goliji.