Vrijedna donacija Narodnoj biblioteci

Narodna biblioteka u Gacku je dobila značajnu donaciju koju čini 450 knjiga, poklon Zavičajnog  udruženja  Gačana iz Beograda. Prema riječima Radomira Vučkovića, direktora ove ustaniove 200 knjiga, različitih žanrova je poklonila izdavačka kuća“Filip Višnjić“, odnosno vlasnik Dejan Mastilović, dok je 250 naslova poklon Gačanina  dr Mišo Košutića. U pitanju su knjige iz srpske istorije o vojvodi Živojunu Mišiću, Stepi Stepanoviću, tu je i „Hercegovina“ Jefta Dedijera, knige vladike Nikolaja Velimirovića, Atanasija Jeftića i sl. Značajan broj knjiga je iz oblasti beletristike i to novija izdanja.

„Imamo obećanja od ovog udruženja , kaže Vučković, da ćemo uskoro dobiti 50 najnovijih izdanja izdavačkih kuća „Laguna“ i „Vulkan“.

 Inače, knjižni fond kojim raspolaže  ova ustanova kulture  je  oko 24 000 naslova od čega  na literaturu za djecu otpada oko 4 000 knjiga.U prošloj godini je  bilo učlanjeno 517 aktivnih čitalaca. Uz  osnovce i srednjoškolce, čitalačku publiku povremenio čine i  penzioneri i ostali građani Gacka. Usluge čitaonice u ljetnim mjesecima koriste i studenti  koji iznajmljuju vrijednu i rijetku literaturu koja se ne može iznositi izvan biblioteke, saznali smo u razgovoru sa bibliotekarkom Jelenom Kosović.

Prema njenim riječima najviše se čitaju domaći i strani klasici Andić, Selimović, Tolstoj, Dostojevski i drugi dok mlađi čitaoci radije traže novija  popularna beletristička izdanja.

Tokom protekle dvije godine Rudnik  i Termoelektrana Gacko i čitaoci su biblioteci poklonili  170 naslova.

 Glavna bibliotečka ustanova  opštine Gacko osnovana je 28. decembra, 1957. godine.