Održana 23. redovna sjednica SO Gacko

Za dnevni  red 23. redovne sjednice SO-e Gacko, koja je počela u 10 časova  planirano je 10 tačaka .  Sindikalna organizacija JP „Vodovod“ a.d. Gacko , dopisom upućenom predsjedniku SO-e,  zatražila je  da se u dnevni red  ovog skupštinskog zasjedanja uvrsti  „Stanje u Vodovodu“, što je prema riječima predsjednika opštinskog parlamenta Jovana Kovačevića, skupštinski Kolegijum odbio da prihvati, kako je obrazloženo, zbog nepripremljenog materijala.

Da se predloženi dnevni red dopuni i tačkom „Stanje u JP „Vodovod“ isključivi su bili odbornici opozicije. Zamjerili su, takođe, zbog čega se na dnevnom redu nisu našle kapitalne investicije za godinu koja je u toku, program uređenja gradskog građevinskog zemljišta i brojne druge teme od vitalnog značaja za život  lokalne zajednice.

Milimirka Govedarica /SNSD/ je zatražila informaciju o  zapošljavanju djece poginulih boraca VRS i ukazala na nepravilnosti po tom pitanju, odnosno da se ovoj djeci ne daje prioritet u pogledu zaposlenja iako je to, kako je rekla, bio zaključak jedne od sjednica SO-e.

Siniša Šuković /SNSD/ je zatražio da se sa predloženog dnevnog reda povuku tačke 3. i  9. zbog proceduralnih propusta. Takođe je zatražio da se formiraju Anketni odbori koji će prikupiti informacije o radu preduzeća „Komus“ i „Vodovod“ Gacko kao i  informaciju o kršenju prava radnika u pojedinim preduzećima i ustanovama u našoj opštini.

Nešto više  od sat vremena je potrošeno na usaglašavanje dnevnog reda a kada se pristupilo glasanju  nezadovoljni su bili odbornici opozicije koji su i napustili skupštinsku  salu. U ime kluba odbornika SNSD Vasilije Lažetić je rekao, da zbog toga što nisu usvojeni njihovi zahtjevi, ne žele dalje da učestvuju u radu skupštine. Ipak, treba reći da su se po jednom pitanju saglasili svih 18 prisutnih odbornika  a to je da se sa dnevnog reda povuče tačka 9. Kalendar dešavanja u kulturi u opštini Gacko u 2020. godini.

Odbornici pozicije su nastavili rad i jednoglasno usvojili Zapisnik sa 22.redovne sjednice SO- e Gacko, održane 27. decembra, 2019. god kao i Izvještaj o radu SO-e Gacko  za 2019. god. U Izvještaju je precizirano da je  programom rada  SO-e Gacko za prethodnu godinu  planirano razmatranje 52 tačke od kojih je realizovano 47. U  protekloj godini odbornici su usvojili 30 odluka i 61 zaključak.

Jednoglasno je usvojen i Izvještaj o radu radnih tijela SO-e Gacko za prošlu godinu i Informacija o radu Mjesnih zajednica za 2019. godinu.

Usvojen je, takođe, i prijedlog Odluke o strategiji razvoja lokalnih puteva i ulica na području opštine Gacko za period 2018 – 2028 godina. Potom je nastupila polučasovna skupštinska pauza.

Na dnevnom redu našao se i Nacrt Odluke o načinju organizovanja,upravljanja i korišćenja javnih parkirališta u opštini Gacko i usvojen je svim glasovima prisutnih odbornika skupštinske većine.

Zeleno svjetlo odbornika dobio je i Prijedlog Studije opravdanosti otvaranja Dnevnog centra za stara lica ili Doma za stara lica kao i Prijedlog za unapređenje pronatalitetne politike na području opštine Gacko.

Odborničkih pitanja,ovaj put, nije bilo pa je tako završeno još jedno skupštinsko zasjedanje.