Sumorna demografska slika poziva na uzbunu

Na posljednjem zasjedanju SO Gacko , između ostalog, razmatran je i Prijedlog za unapređenje pronatalitetne politike na području naše opštine.Pomenuti prijedlog je prihvaćen u formi zaključka, a nadležno odjeljenje  Opštinske uprave je zaduženo da pripremo Nacrt odluke o visini novčane doznake za sklapanje braka i svako novorođeno dijete, kojim će biti utvrđeni uslovi, način ostvarenja i visina doznake, uzimajući u obzir redoslijed rođenja i materijalne uslove porodice.

Teško da  će pomenute mjere promjeniti opštu  demografsku sliku Gacka, ali onima  koji se odluče na sklapanje braka i proširenje porodice svaki novčani iznos dobro dođe.

Statistika je neumoljiva. Iz godine u godinu bilježimo pad nataliteta  u Republici Srpskoj, a podaci za manje opštine koje su opterećene odlaskom mladih  su još drastičniji.

Radna grupa, formirana od strane SO prikupila je podatke koji pokazuju da je negativna  stopa prirodnog priraštaja je više nego evidentna.

Tako smo u 2013. godini imali 83 novorođene bebe, a broj umrlih iznosio je 98. U 2015 godini još drastičniji podaci, 74 rođenih a 122  umrlih.

U 2017. godini umrlo je 112 naših sugrađana , a rodilo se 67 beba.Obradovala nas je 2018 godina, kada je rođeno 105 beba, međutim i te godine prirodni priraštaj je bio negativan.

Protekle godine opet sumorna slika, rođeno je 66 beba.

Podaci za prva dva mjeseca ove godine u skladu sa predhodnim godinama.U jauaru i februaru 2020. godine, Gacko je bogatije za 13 novih sugrađana, ali nažalost imamo i 19 umrlih stanovnika.

Kreiranje populacione politike podrazumjeva između ostalog i  postojanje programa planiranja porodice i podsticanja rađanja putem materijalnih davanja. Populacionu politiku sprovode i Republika Srpska i lokalna zajdnica.

Republika u okviru dječije zaštite, popred dodatka za djecu i materinskog dodatka, isplaćuje i naknadu za opremu za novorođenče, kao i naknadu za svako treće dijete u iznosu od 600 KM, i četvrto dijete u porodici u iznosu od 450 KM.

Opština Gacko je među prvima podržala ove odluke.Tako je čestitka za treće djete 1000 KM a  za četvrto 1.500 KM.Svaki sklopljeni brak opština daruje sa 500 KM.U protekloj godini sklopljeno je 26 brakova što je opet niže u odnosu na predhodne godine.

Statistika pokazuje da ove mjere nisu dale željene rezultate.Radna grupa smatra da je  neophodno  napraviti  izmjene  tako da bi svako dijete  koje se rodi na području naše opštine trebalo dobiti odgovarajuću naknadu. Recimo u 2018. godini od 105 djece,  53 je bilo prvo po rođenju  , 28  drugo, 20   treće i četvoro kao četvrto po redu rođenja.

Druga mjera podrške odnosila bi se na višečlane porodice.U pitanju je cijena vrtića, koja bi se prema broju djece proporcijalno smanjivala.

Sa skupštinske govornice čuo se i podatak da je nekada Osnovna škola u našem gradu brojala djece koliko danas imaju i Osnovna škola i Srednjoškolski centar zajedno.Polako postajemo grad starijih ljudi.

Problem je prepoznat  i realno nemoguće je očekivati brzo riješenje i čarobni štapić.Ovaj ozbiljan problem zahtjeva svakako dugotrajan proces, a mjere su samo mali korak ka njegovom rješenju.