Naši maturanti sa jasnom porukom

Nisu imali glamurozno matursko veče. Njihov defile nije ispratio aplauz sugrađana i u njihovoj mladosti i ljepoti zbog pandemije virusa nismo imali priliku uživati.

Ali su zato imali ideju i poruku. Maturanti Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ izazvali su veliku pažnju i oduševljenje javnosti. Naime, generacija koja je ove godine napustila klupe srednje škole slikala se za pano u majicama sa srpskim grbom i natpisom “Kosovo je Srbija-Nema predaje“.

Ovi mladi ljudi  nisu  ni sanjali da će njihov gest izazvati toliku medijsku pažnju. Željeli su samo da pokažu da cijene svoju istoriju i da ne žele da je potisnu i zaborave. Ideja je nastala spontano u njihovim razgovorima putem društvenih mreža. A tih dana razgovaralo se baš mnogo jer je kraj njihovog srednjoškolskog obrazovanja obilježio taj vid komunikacije.

Sve je teklo spontano, a kada su fotografije osvanule na twiteru i fejsbuku, preuzeli su ih lokalni portali, a potom i njihove kolege širom Republike Srpske i Srbije.

Maturanti kažu da su kometari na njihov gest uglavnom pozitivni. Naravno, ima i drugačijih mišljenja ali oni su jedinstveni u tome da su samo željeli da pošalju poruku da vole svoj narod poznaju svoju istoriju i znaju kako kažu „ko su i šta su“.

Većina maturanata školovanje nastavlja na fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj. Predstoje im prijemni ispiti, a vjeruju da će po povratku imati priliku da se sa svojom generacijom i profesorima provesele i zabave. Mi im želimo da se vrate sa indeksom u torbi i da nikada ne izgube orginalnost.