Влада Српске стипендира браваре-завариваче у Гацку

Данас  почиње упис у прве разреде у свих 89 средњих школа у Републици Српској. Предаја документације организована је на исти начин као и претходних година, али уз строге епидемиолошке мјере.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић подсјетила је да је крајем претходне године урађена комплетна ревизија занимања у складу са потребама тржишта рада.

– Укупно имамо 104 занимања у Републици Српској које смо стандардизацијом утврдили. Овдје је ријеч о 15-ак занимања у Републици Српској за које је привреда исказала потребу. Данас  званично почињу уписи, све је спремно за предају документације ученика који желе да упишу жељена занимања. Имамо 89 средњих школа у које ће се уписати наши ученици широм Републике Српске – изјавила је Тривићева за РТРС.

Ученицима који упишу смјер бравар-заваривач у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“ у нашем граду биће обезбјеђени новчана накнада на мјесечном нивоу од 100 КМ и трошкови превоза, у складу са одлуком Владе Српске да финансијски стимулише упис ђака у одређена дефицитарна занимања.

Поред одјељења бравар-заваривач у Средњошколски центар“Перо Слијепчевић“ планирана су и два одјељења гимназије и једно одјељење машинских техничара за компјутерско конструисање.

Подсјећамо, клупе Основне школе у нашем граду ове године су напустила 73 ученика, док је средњошколско образовање у Гацку стекло 78 ученика.