Vlast se mora baviti problemom bezbednosti u saobraćaju

Učenici odeljenja IV G1 SŠC „Pero Slijepčević iz Gacka su se u okviru projekta „Ja građanin“ iz demokratije i ljudskih prava pozabavili problemom bezbednosti mladih u saobraćaju.

Njihovo istraživanje je rezultiralo inicijativom za donošenje Pravilnika o radu lokalnog saveta za saobraćaj i Strategije bezbednosti saobraćaja opštine Gacko.

Ističu da je bezbednost mladih u saobraćaju globalni problem. U saobraćajnim nesrećama širom sveta svake godine 1,3 miliona ljudi izgubi život, a preko 50 miliona osoba biva povređeno. Na putevima u BiH godišnje pogine oko 400 osoba dok 11 hiljada bude lakše ili teže povređeno.

Na putevima u RS godišnje život izgubi oko 160 lica, dok 3200 bude povređeno.

Realna opasnost je bila povod da se gatački gimnazijalci pod mentorstvom profesorice Jovane Petković pozabave ovom bitnom temom, porazgovaraju sa relevantnim izvorima informacija, odgovore potraže od nadležnih institucija – resornog ministarstva i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Istraživanje je rezultiralo pokretanjem peticije za donošenje Pravilnika o radu lokalnog saveta za bezbednost saobraćaja i Strategije bezbednosti saobraćaja opštine Gacko.

Prikupljeno je oko 500 potpisa i podnesena inicijativa SO Gacko kako bi se implementirala mera koju predlažu.

Učenici ističu da se vlast mora baviti ovim problemom budući da su posledice izgubljeni mladi životi, lake i teške telesne povrede, uništavanje životne sredine i materijalna šteta.

Kampanja „Biram život, vozim oprezno“ su pokrenuli u februaru, ali su mere uvedene zbog borbe protiv korona virusa osujetile planove koje su imali. Ipak, nameravaju da realizuju deo planiranih aktivnosti čim se za to steknu uslovi.