Rodoljub Drašković i Mirko Šarović u radnoj posjeti Gacku

U kabinetu načelnika opštine Gacko juče su se predstavnici opštinske vlasti sastali sa preduzetnikom Rodoljubom Draškovićem, vlasnikom kompanije „Swisslion“ i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali predsjednik SDS-a Mirko Šarović i potpredsjednik ove stranke Vukota Govedarica.

Razgovarali su o razvoju Gacka i istočne Hercegovine u cjelini, sa akcentom na razvoj poljoprivrede kroz osnivanje reproduktivnog centra sivog gatačkog govečeta.

„Razgovore koje smo počeli ranije danas smo donekle konkretizovali“, rekao je načelnik Milan Radmilović. „Sa Draškovićem smo razgovarali o formiranju zadruga srpskih domaćina, kako bi on u budućnosti uložio značajna sredstva u razvoj reproduktivnog centra sivog gatačkog govečeta u saradnji sa lokalnim farmerima, a da bi se postojeće stado od oko 4 500 grla u narednih 5, 6 godina uduplalo“, kaže Radmilović. Opština bi takođe učestvovala kako bi u budućnosti došlo do stvaranja novih radnih mjesta, rečeno je na sastanku.

Postoji problem što lokalne zajednice ne gazduju poljoprivrednim zemljištem, jer su izmjenama zakona prošle godine čak i pašnjaci preneseni na republički nivo, kaže Radmilović i dodaje da će predstavnici lokalnih zajednica uputiti Narodnoj skupštini RS deklaraciju u kojoj će tražiti da se takvo stanje promijeni.

Drašković budućnost Hercegovine vidi u mladim ljudima i razvoju agro-industrijskog kompleksa. „Stavili smo akcenat na razvoj privrede i potrebu da vratimo mladost u Gacko, da obezbijedimo bolju perspektivu života stanovništva ovdje“, kaže Drašković. On izražava nadu da će u narednom periodu dati maksimalan doprinos u razvoju privrede Gacka, koju vidi osim kroz osnivanje reproduktivnog centra tzv. gatačke buše, i u razvoju ovčarstva, kontinentalnog turizma, proizvodnji zdrave organske hrane, izgradnji industrijskih kapaciteta za preradu mesa. Sve to bi dovelo i do povezivanja regije sve do Kalinovika, naglašeno je na sastanku. „Kompanija „Bingo“ će otvoriti tržni centar ovdje u Gacku, a sa njima ću raditi jedan dio svog programa“, dodao je Drašković.

Prema mišljenju Mirka Šarovića bogatim resursima u Hercegovini treba da upravljaju lokalne zajednice ovog dijela Republike Srpske, što trenutno nije slučaj. Podržao je prijedloge Draškovića uz ideju da se sa drugim privrednicima iz Hercegovine iznjedri program koji bi bio vizija razvoja u narednim godinama.

Načelnik Radmilović je najavio novi sastanak za narednu sedmicu na kojem će se razgovarati o objektu bivše fabrike „Dekorativa“, koji je u ruiniranom stanju, a prošle godine ga je kupila kompanija „Bingo“. Na tom lokalitetu planirano je otvaranje značajnih kapaciteta, kako iz oblasti trgovine, tako i proizvodnje.